AB dış politikası Türkiye sınavında

Avrupa Birliği, Doğu Akdeniz’deki kriz nedeniyle Türkiye’yi yine yaptırımla tehdit etti ancak henüz cezalandırıcı somut bir tedbir yok. AB, Türk devletini yayılmacı ihlalleri nedeniyle ciddi bir sınavdan geçiyor.

Mevcut durumda AB’nin özellikle Türkiye ile artan bir gerilimi var. Parçalı bir dış politika, Türkiye ile ilişkilerde AB’yi zorlu bir sınava koyuyor. 28 Ağustos günü Avrupa Birliği üyeleri, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki filosunu çekmesi halinde yaptırım uygulama kararı aldı.

Ancak bazı Avrupalı temsilciler, AB blokunun cezalandırıcı tedbirler almak için çok beklediği eleştirisinde bulunuyor.

Ayrıca Almanya’nın Yunanistan ile Türkiye arasındaki krizde, her iki tarafı eşit kefeye koyarak diyalog girişiminde bulunması tepkilere neden oldu. Fransa’da özellikle Almanya’nın tutumu eleştiri konusu oluyor. Almanya’nın Türk devleti ile ilişkileri genel anlamda sivil toplum örgütleri, muhalifler ve Kürtlerin tepkisine neden oluyor.

MACRON KIRMIZI ÇİZGİ POLİTİKASI İSTİYOR

Fransa krizde açık bir şekilde Yunanistan’ın yanında yer alırken, Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını arttırdı ve iki kez ortak askeri tatbikata katıldı.

Cuma günü bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “yapıcı bir diyaloga” yeniden angaje olmayı diledi ancak Akdeniz’deki egemenlik sözkonusu olduğunda “kırmızı çizgi politikasını” savundu.

BORRELL: YENİ İMPARATORLUKLARA KARŞI JEOPOLİTİK AVRUPA

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Fransız “Journal de Dimanche” gazetesindeki makalesinde Türkiye, Çin ve Rusya’ya sert eleştiriler yönelterek, bunların “geçmişin büyük imparatorluklarının anısını canlandırmak istediğine” dikkat çekti. Borrell, bu “yeni imparatorluklara” karşı “jeopolitik bir Avrupa”nın ortaya çıkarılması çağrısında bulundu.

Borrell, “Çatışmaları müzakere etmek ve barışçıl bir şekilde çözmek için, güçlü olmanın diliyle konuşmayı da öğrenmemiz gerekiyor” dedi.

YUNANİSTAN: ŞANTAJA GELMEYECEĞİZ

Türk devleti ise AB’nin ültimatomunu hiçe sayarak, Doğu Akdeniz’de yasadışı gaz arama faaliyetlerini sürdüreceklerini bildirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama ile buna tepki göstererek, Ankara’yı gerilimleri yatıştırmaya çağırdı. Bakanlık, “Türkiye diyalog çağrılarını göremezden gelmeye ve provokasyonları arttırmaya devam ediyor. Yunanistan şantaja gelmeyecek” dedi.