AB ekonomisi ciddi resesyona uğrayacak

Koronavirüs pandemisi nedeniyle yaşanacak ekonomik durgunluğun başta Euro Bölgesi olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde ciddi bir resesyona neden olacağı tahmin ediliyor.

Dünya ülkelerinin üçte ikisine yayılan yeni tür korona virüsü (Covid-19) şimdiye kadar sadece tespit edilebilen 137 bini aşkın kişiye bulaşırken, yine kayıtlara geçen 5 bin 400’e yakın ölüme neden oldu.

Sadece havacılık sektöründe 100 milyar doların üzerinde bir kayba neden olacak Covid-19’un karantinalar ve diğer yasaklar nedeniyle yol açacağı ekonomik zararın trilyonlarca doları bulacağı tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu yöneticisi Marteen Vervey’in yaptığı açıklamaya göre, Covid-19’un yeni yayılma merkezine dönüşen Avrupa ülkeleri de ekonomik resesyonla karşı karşıya.

Vervey, hem AB’nin hem de 20 AB ülkesinin üyesi olduğu Euro Bölgesi’nin ekonomik büyümesinin eksiye geçmesinin çok büyük bir ihtimal olduğunu vurguladı.

AB Komisyonu tarafından basına dağıtılan son belgede, Covid-19 pandemisinin ekonomiye oldukça ağır negatif etkileri olacağı belirtiliyor. Buna göre, 2020’de toplam milli gelirin 2019 yılına oranla yüzde 2,5 gerilemesi söz konusu.

Son olarak 13 Şubat’ta AB Komisyonu tarafından yayınlanan tahminlerde, 2020’de AB genelindeki ekonomik büyümenin yüzde 1,4 olacağı kaydedilmişti. Euro Bölgesi’ndeki büyüme tahmini ise yüzde 1,2 idi.

Ekonomik büyümedeki kaybın yüzde 2,5 olacağı düşünüldüğünde 2020 sonuna kadar ekonomideki küçülme yüzde 1 civarında olacak.

2021 yılında ise ekonominin yeniden büyümeye geçeceği ancak büyümenin Covid-19 öncesine oranla beklenenden daha düşük olabileceği öngörülüyor.