Avrupa Birliği (AB), göçmenlerin geri dönüşlerini hızlandırmak amacıyla, bu ülkelerin vatandaşlarının AB ülkelerinde sığınma başvurusunda bulunmasını zorlaştırmak amacıyla "güvenli" kabul ettiği yedi ülkenin yer aldığı bir liste yayınladı.
Avrupa Komisyonu, Kosova, Kolombiya, Fas, Tunus, Mısır, Bangladeş ve Hindistan'ın "güvenli menşe ülkeleri" olarak belirlenmesini önerdiğini söyledi.
AB Göç Komiseri Magnus Brunner, "Birçok üye devlet, önemli miktarda sığınma başvurusu birikmesiyle karşı karşıya, dolayısıyla sığınma kararlarının daha hızlı alınmasını desteklemek için şimdi yapabileceğimiz her şey çok önemli" dedi.
Avrupa genelinde aşırı sağcı partilerin göçmen karşıtı politikalarını yoğunlaştırmalarıyla birlikte, “düzensiz” girişleri engellemek ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için Brüksel'e baskı yapıyor .
Ekim ayında İsveç, İtalya, Danimarka ve Hollanda gibi ülkeler, getirileri artırmak için hızlandırılmış mevzuat talep etti ve Komisyonu hızlı bir şekilde harekete geçmeye çağırdı.
AB, 2015 yılında da benzer bir liste sunmuş ancak aday ülkelerden Türkiye'nin listeye dahil edilip edilmeyeceği konusunda yaşanan hararetli tartışmalar nedeniyle bu plandan vazgeçilmişti.
Komisyon, Çarşamba günü yayımlanan listenin zaman içinde genişletilebileceğini veya gözden geçirilebileceğini ve şu anda önemli sayıda başvurunun geldiği ülkeler göz önünde bulundurularak hazırlandığını söyledi.
Planın yürürlüğe girebilmesi için Avrupa Parlamentosu ve üye ülkeler tarafından onaylanması gerekiyor .
Bu durum, insan hakları gruplarının eleştirileriyle karşı karşıya kaldı. EuroMed Rights çatı kuruluşu, dijital medya platformunda yaptığı paylaşımda, AB listesinde yer alan bazı ülkelerin "belgelenmiş hak ihlalleri ve hem kendi vatandaşları hem de göçmenler için sınırlı koruma" sorunu yaşadığını belirterek, "Onlara 'güvenli' etiketi yapıştırmak yanıltıcı ve tehlikelidir" diye yazdı.