AB, Golan’da İsrail egemenliğini tanımıyor

Avrupa Birliği’nin (AB) bir sözcüsü, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarına tepki olarak, AB’nin Golan’daki İsrail egemenliğini tanımadığını hatırlattı.

ABD Başkanı Donald Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamada Washington için İsrail’in Golan’daki egemenliğini tanınma zamanının geldiğini söylemişti. Golan bölgesi, 1967’deki Altı Gün savaşı sırasında İsrail tarafından işgal edilerek, Suriye’den koparılmıştı.

Reuters’a konuşan AB’nin bir sözcüsü, “ABD’nin tutumu değişmedi” dedi ve ekledi: “Avrupa Birliği, uluslararası hukuka uygun olarak, Haziran 1967’den bu yana İsrail işgalindeki topraklarda İsrail’in egemenliğini tanımıyor.”

Sözcü buna Golan yüksekliklerinin de dahil olduğunu belirten sözcü, AB’nin buraları İsrail’in bir parçası olarak görmediğini ifade etti.

Suriye ve ittifakları Rusya ve İran da Trump’ın açıklamalarını kınadı. Sana haber ajansına göre Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, Trump’ın açıklamasına “sorumsuzca” dedi. Adı belirtilmeyen kaynak, “Uluslararası hukukun ağır bir ihlalidir” dedi.

İran böylesine bir girişimin “illegal” olduğunu belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanlığı Golan platosunun Suriye Arap Cumhuriyeti’nin toprağı olduğu yönünde bir tutuma sahip olduklarını bildirdi.