AB Rusya'yı misillemeyle tehdit etti

27 AB üyesi, Rusya’nın Ukrayna’ya yeniden saldırması durumunda yaptırımlar planlıyor. Bunlar, Nord Stream 2 gaz boru hattını kapatabilir ve Rusya'nın finans sektörünü sert bir şekilde vurabilir.

Beklendiği gibi, 27 AB devlet ve hükümet başkanı, AB zirvesinde Rusya'ya açık bir uyarı gönderdi. Kabul edilen bir bildiride, Ukrayna'ya yönelik daha fazla askeri saldırının "büyük sonuçları ve yüksek maliyetleri" olacağı belirtildi. Ortaklarla koordine edilen yaptırımlar örnek olarak gösterildi. Rusya'nın acilen Ukrayna sınırına asker konuşlandırmasının ve saldırgan söylemlerin neden olduğu gerilimi ortadan kaldırması gerekiyor.

AB, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tam olarak destekliyor. Şansölye Olaf Scholz ve diğer devlet ve hükümet başkanları, hangi yaptırımların söz konusu olabileceğini açıklamadı.

Ancak diplomatlara göre, devlet şirketlerine ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın oligarklara yönelik yaptırımlar tartışılıyor. 

Ayrıca Rusya'dan Almanya'ya giden Nord Stream 2 doğalgaz boru hattının işletim yasağı ve Rusya'nın Swift ödeme sisteminden çıkarılması da seçenekler arasında. 

Swift, dünya çapında 11 binden fazla finansal kurum için güvenli ağlar üzerinden mesajları ve finansal işlemleri işlediğinden, özellikle ikincisi geniş kapsamlı sonuçlara sahip olabilir. Bankalar artık Swift kullanamazlarsa, küresel finansal sistemden etkin bir şekilde dışlandıkları için bu, işletmeleri için ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Belarus ve göç krizi konusunda da kritik bir geçiş kararı alındı. 27 AB ülkesi, insan kaçakçılığıyla mücadele etmek, AB'nin dış sınırını korumak ve Belarus'ta mahsur kalan insanların anavatanlarına dönüşünü desteklemek istediklerini vurguluyor. Örneğin, Belarus liderliği tarafından desteklenen göçmenlerin AB sınırından Polonya'ya sınır dışı edilmesi "hibrit saldırı" olarak nitelendiriliyor.