AB salı günü yol haritasını Erdoğan’a sunacak

Avrupa Birliği kurumlarının yöneticileri, salı günü Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ekonomik ilişkilerin kademeli olarak yeniden başlaması için AB şartlarını sunacak ve Türkiye’deki mültecilere desteği tartışacak.

Avrupa Konseyi’nin Belçikalı Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu’nun Alman Başkanı Ursula von der Leyen Ankara’ya ziyarette bulunacak.

AFP’ye konuşan AB üyesi bir ülkenin temsilcisi, Ankara’ya gidecek Avrupalı yöneticilerin elinde “bir yol haritasının” olduğunu belirtti.  Adı belirtilmeyen temsilci, bu yol haritasının 26 Mart’taki AB zirvesinde alınan kararlar olduğunu ifade ederek, “Bunların siyasi bir meşruluğu var” dedi.

DİKKATLE İZLENECEK ZİYARET

Aynı yetkili salı günü Ankara’da yapılacak görüşmelerin “çok siyasi bir an” olacağını ancak “müzakere etmenin sözkonusu olamayacağını” savunuyor.

Avrupalı diplomat, bu görüşmenin çok yakından takip edileceğine dikkat çekerken, “Charles Michel ve Ursula von der Leyen, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında gözlemlenecekler. Josep Borrell'in Moskova'da yaptığı gibi bunu söylemek zorundalar. Kayıtsız görünmek söz konusu değil. Zor olacak” dedi.

Avrupa Birliği yöneticiler mart ayındaki zirvede Türkiye’den ne olduğu belirtilmeyen “pozitif sinyaller geldiğini” gerekçe göstererek, “kademeli, şartlı ve geri dönülebilir” işbirliği mesajı verdi.

Charles Michel, zirve sonunda “İlişkilerimizi iyileştirmek için bir çerçevemiz var ama Türkiye’nin davranışlarını yumuşatması gereklidir. Bu nedenle temkinli kalmaya devam ediyoruz” demişti.

AB’NİN YUMUŞAK MESAJLARI

AFP’ye göre zirveye katılan birçok yetkili AB ülkeleri arasında Türkiye konusunda ciddi ayrılıklar olduğuna dikkat çekiyor. Bir yanda Almanya, İtalya ve İspanya, diğer yanda Fransa, Yunanistan, Kıbrıs ve Kuzey Avrupa ülkeleri yer alıyor. Buna rağmen zirvede ortaya çıkarılan yaklaşımın oy birliği ile kabul edildiği ve alkışlandığı ifade ediliyor.

Türkiye’de benzeri görülmemiş hak ihlalleri, rejimin işgalleri, sistematik savaş suçları ve yasadışı gaz keşif faaliyetlerine rağmen, Avrupa Birliği zirvede yaptırımları ertelemeyi tercih etti.

Bu çerçevede AB’nin Gümrük Birliği’nin modernizasyonu, 2019’da güvenlik, çevre, sağlık gibi bazı konularda askıya alınan üst düzey diyalogun yeniden başlatılması ve Türkiye vatandaşlarına bazı vize kolaylıkları sağlanmasını yeniden ele almaya hazır olduğu belirtiliyor.

YENİ BİR SAYFA MÜMKÜN MÜ?

Avrupa Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye ile AB arasında “yeni bir sayfa” açılmasından bahsediyor.

Türkiye’nin AB’den gelen jestlere “pozitif adımlarla” yanıt vereceği yönünde söz verdiği iddia ediliyor.

Avrupa Birliği özellikle Yunanistan ile Türkiye arasındaki müzakerelerin somutlaşması ve Nisan ayı sonunda BM’nin Kıbrıs’a ilişkin organize edeceği toplantı sırasındaki tutumunu görmek istiyor. AB ayrıca Ankara’nın Libya’dan çekilmesini talep ediyor.

AFP haberinde adı belirtilmeyen Avrupalı diplomat, “Eğer bu Haziran’da somutlaşırsa, Avrupa zirvesi duyurular yapabilecek” dedi.

Mart ayındaki zirvede, yaptırımlar konusu Haziran ayındaki AB zirvesine ertelenmişti.