AB sınır ve iç güvenlik önlemlerini arttıracak 

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, "radikal İslamcı terörizmle" mücadele için birliğin dış sınırlarının korunmasının yanı sıra Schengen Bölgesi içinde güvenlik önlemlerinin arttırılması konusunda uzlaşıyor. 

AB İçişleri Bakanları Zirvesi, 13 Kasım 2015’te DAİŞ çetelerinin Paris ile çevresinde yaptığı saldırılarda 130 kişiyi katletmesinin beşinci yılına denk geldi.

Zirve sonrasında yayınlanan ortak açıklamada, geçtiğimiz aydan bu yana Fransa ile Avusturya’da yapılan katliamlar sonrasında "barbar terörle" mücadelede kararlı olunduğu vurgulandı. 

Açıklamada, Birlik çapında internet üzerinden yapılan terörizm savunuculuğu veya propagandası yapılan içeriklerin ‘en geç bir saatte’ kaldırılması için yasal adımlara dair müzakerelerin bu yıl sonuna kadar sonlandırılacağı belirtildi. 

AB’nin dış sınırlarının ‘korunması’ ve 22 birlik ülkesinin dahil olduğu Schengen Bölgesi’nin iç güvenliğinin önemine işaret edilen açıklamada, “Bu barbar terörle global düzeyde mücadele amacıyla elimizdeki tüm imkanları kullanacağımıza dair kararlılığımızı yineliyoruz” denildi. 

Fransa ve Avusturya’daki saldırılardan sonra AB içinde özellikle DAİŞ ve diğer radikal İslamcı çete örgütleriyle mücadele amacıyla birçok zirve düzenlendi. Son olarak AB ülkelerinde görev yapacak cami imamlarının birlik tarafından kurulacak bir enstitüde eğitilmeleri de gündeme getirilmişti.