AB, Tahran ile Washington arasında diyaloga öncelik verecek

Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ile İran arasındaki diyalogu kolaylaştırmayı bir öncelik olarak önüne koydu.

Nükleer anlaşmanın AB’li tarafları olan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile Fransız ve İngiliz mevkidaşları ortak bir basın açıklaması düzenledi.

2015 yılında Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmanın imzacıları olan Fransa, İngiltere ve Almanya, G7 zirvesinde diyalog yönünde çıkan mesajları değerlendirmek istiyor. ABD Başkanı Donald Trump, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşebileceğini belirtmiş, ancak İranlı yetkililer öncelikle ekonomik yaptırımların kaldırılması ve ABD’nin nükleer anlaşmaya yeniden dahil olmasını istemişti.

Maas, “Önceliğimiz ABD ile İran arasında bir diyalogu kolaylaştırmaktır” dedi. Maas, “Biarritz’deki G7 zirvesi ardından, hepimiz iki taraf arasında bir diyalog iradesinin olduğu ve bunun şimdi kullanılması gerektiği konusunda hemfikiriz” diye ekledi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de “Eğer bu yeni momentum gerçekse, AB tarafından desteklenecek” şeklinde konuştu.

Mogherini, bölgede gerilimin azaltılmasına ihtiyaçlarının olduğunu belirterek, “Diyalog ve işbirliği için kanalları açmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Mogherini, mevcut nükleer anlaşmanın korunması gerektiğine vurgu yaptı.

Avrupalılar daha önce de bir çok kez anlaşmayı kurtarmaya kararlı oldukları yönünde mesajlar vermişti.