AB: Taliban hükümeti kapsayıcı değil, farklılıkları temsil etmiyor

Avrupa Birliği, Taliban’ın kurduğu yeni Afgan hükümetinin kapsayıcı olmadığı, dini ve etnik farklılıkları temsil etmediği eleştirisinde bulundu.

 “Kapsayıcılık” ve “temsiliyet” unsurları, Avrupa bloku ile yeni Afgan iktidarı arasında ilişkilerin kurulabilmesi için sunulan koşullar arasında yer alıyordu.

Avrupa Birliği’nin bir sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada “Açıklanan isimlerin ilk analizi, bunun görmek istediğimiz ve son haftalarda Talibanların söz verdiği zengin etnik ve dini çeşitliliği temsil eden bir oluşuma benzemediğini gösteriyor dedi.

Avrupa Birliği’nin 27 ülkesi geçen hafta dışişleri bakanlarının toplantısında, Kbail’de “kapsayıcı ve temsiliyetli” bir geçiş hükümetinin gerekliliğine vurgu yapmıştı. Avrupa Birliği, bu iki unsurun yeni hükümetle ilişki kurabilmek için “ortaya konulan beş koşuldan biri” olduğunu belirtti.

1996 ve 2001 arasında Afganistan’a çok katı bir rejim dayattıktan 20 yıl sonra ağustos ortasında yeniden iktidara gelen Taliban, yeni hükümet bileşimini salı günü açıkladı. Vaatlerinin aksine yeni hükümet sadece Taliban’ı temsil ediyor.

2013 yılında ölen Taliban’ın kurucu Mola Ömer’e yakın isimlerden biri olan Muhammed Hasan Ahund’un başında olacağı yeni hükümetin tüm üyeleri Taliban. Bunların nerdeyse tümü de Peştu etnik topluluğuna mensup.

Bazıları eski Taliban rejiminde de etkili olan bir çok yeni bakan BM’nin yaptırım listesinde yer alıyor. Aralarından dördü ABD’nin Guantamano cezaevinden geçti.

Yeni Başbakan Muhammed Hasan Ahund, 2001 yılında Bamyan’daki büyük Buda heykelinin yıkımını onaylamakla tanınıyor.