AB, TikTok ve YouTube hakkında soruşturma başlattı

Avrupa Komisyonu, sosyal medya platformu TikTok ve video paylaşım sitesi YouTube'u reşit olmayanların korunması amacıyla aldıkları önlemlere ilişkin soruşturma başlattı.

Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, şirketlerden küçüklerin korunmasıyla ilgili yükümlülüklerine uymaları için aldıkları tedbirler hakkında daha fazla bilgi vermesini istedi.

TikTok ve YouTube'un, talep edilen bilgileri en geç 30 Kasım 2023 tarihine kadar sunması gerekiyor.

Bu adım, düzenlemelere uymayan platformlara ağır mali cezalar getiren prosedürlerin ilk aşamasını oluşturuyor.

Avrupa Komisyonu, çeşitli soruşturmaların devam ettiğini ve gerekirse daha fazla adım atacaklarını belirtti.

Avrupa Komisyonu'nun Dijital Gündemden Sorumlu Üyesi Thierry Breton, ağustos ayında yaptığı açıklamada dijital hizmetler yasasının uygulanmasında "çocukların korunmasının öncelikli olacağı" uyarısında bulunmuştu.

Ekim ayında Avrupa Birliği, TikTok (Çinli ByteDance grubuna ait), X (eski adıyla Twitter) ve Meta (Facebook ve Instagram'ın ana şirketi) sosyal ağları hakkında üç soruşturma başlattığını duyurmuş ve Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ardından "yanlış bilgi" ve şiddet içeren görüntü ve ifadelerin yayılmasını önlemek için alınan tedbirlerin ayrıntılarını istemişti.

Avrupa yürütme organı ayrıca Çinli online perakendeci AliExpress hakkında, aralarında sahte ilaçların da bulunduğu yasadışı ürünlerin dağıtımını yaptığı iddiasıyla bir soruşturma başlattı.

DSA, ağustos sonundan bu yana 19 çok büyük internet oyuncusuna daha sıkı kurallar uyguluyor.