AB Türkiye konusunda konsensüs arıyor

Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesi bu Perşembe gününden itibaren iki günlük bir zirvede buluşacak. Zirvenin merkezinde Türkiye var. Ancak AB üyeleri ortak bir politika oluşturmakta zorlanıyor.

AB zirvesinin geçen hafta olması gerekiyordu ancak Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in çevresinden bir kişide Covid-19 virüsünün teşhis edilmesi ardından zirve bu Perşembe gününe ertelenmişti.

İki günlük zirvede bir çok konu ele alınacak ancak merkezinde Türkiye var. Yaşlı Kıta'nın Türkiye'ye yaptırım uygulanması konusunda bir anlaşmaya varıp varamayacağı merak ediliyor.

Türk devleti yıllardır Avrupa'yı mültecilerle tehdit ederken, Kuzey ve Doğu Suriye'deki işgalleri ve savaş suçları, Libya'ya Müslüman Kardeşler ağırlıklı Trablus hükümetine doğrudan destek vermesi ve BM'nin silah ambargosunu açıkça ihlal etmesi, Yunanistan ve Kıbrıs açıklarında yasadışı gaz arama faaliyetlerinde bulunması ve son olarak Yukarı Karabağ'a karşı Azerbaycan'ın yanında yer alarak yeni bir savaş cephesi açması karşısında Avrupa Birliği'nin etkisiz tutumu eleştiri konusu oluyor.

Fransız Le Parisien gazetesine konuşan siyaset bilimci Patrick Martin-Genier, "Açık ki Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyük Türkiye kurmak hedefiyle zora dayalı, milliyetçi ve yayılması bir politika yürütüyor" dedi.

AB'NİN DIŞ POLİTİKASI YOK!

Martin-Genier, sadece Fransa'nın Yunanistan'a destek için savaş gemileri ve uçaklar gönderdiğini hatırlatırken, Avrupa Birliği üyelerinin buna destek vermediğini aksine Yunanistan'ı tepkisini düşürmeye davet ettiğini belirtti.

Peki bu zirveden ne bekleniyor? Martin-Genier, "Çok da somut bir şey değil" diyerek, "AB'nin bir dış politikası yok: Kuşkusuz görüntüde Yunanistan ve Kıbrıs'a tam dayanışma ifade eden ve Türkiye ile diyaloga çağıran bir açıklama olacak" dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, zirve öncesi yaptığı bir açıklamada Türkiye'nin "yapıcı" olduğunu göstermemesi halinde "tüm seçeneklerin masada" olduğu uyarısında bulundu.

YAPTIRIM UYGULAMA İRADESİ GÖSTERECEKLER Mİ?

AFP'ye konuşan Avrupalı bir diplomat, " Türkiye ile sağlıklı ilişkiler bulma konusunda oybirliğiyle bir arzu var, ancak şartlar var" dedi. Diplomat, "Doğru araçları, doğru takvimi ve doğru siyasi mesajı bulmalıyız" diye ekledi.

Akdeniz Stratejik Araştırmalar Vakfı'nın akademik müdürü Pierre Razoux, "Bugün ABD ve Rusya Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ege'de, Libya'da ve hatta Yukarı Karabağ'da kırmızı çizgiler çizdiler. Bir tek Avrupalılar şimdilik bunu yapmadı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bundan yararlanarak piyonlarını öne sürüyor" analizinde bulundu.

Journal du Dimanche gazetesine göre de Türkiye'nin Akdeniz'deki davranışları nedeniyle yaptırıma uğraması "düşük bir olasılık".