AB’ye 'sınırdışıları arttır' baskısı

AB ülkelerinin yasadışı yollarla gelen ve başvuruları reddedilen kişileri daha hızlı sınırdışı etmesi için baskılar artıyor.

Son aylarda ciddi bir mülteci kriziyle karşı karşıya olan İspanya’ya ziyaretinde konuşan Fransa Avrupa Birliği’nden (AB) sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Clément Beaune, birlik genelinde sınırdışıların arttırılması gerektiğini savundu.

Son haftalardaki gelişlerle birlikte bu yıl içinde toplamda 18 bini aşkın göçmenin geldiği İspanya’nın Kanarya Adaları’nda odaklaşan soruna dikkat çeken Beaune, İspanya dahil diğer ülkelerle ‘ortak çözüm’ bulunması gerektiğini söyledi. Beaune, İspanya’ya yardım için AB içindeki mevcut ‘dayanışma mekanizmasının’ yeterli olmayacağını ve ortak ‘geri dönüş (sınırdışı)’ politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini iddia etti.

Fransız bakanın üzerinde durduğu sınırdışı politikasının yanı sıra dış sınırların korunması ve ülkelerin polis birimleri arasındaki işbirliğinin arttırılması da öneriler arasında.

İspanya, İtalya, Yunanistan ve Malta AB’ye Türkiye ve Afrika ülkeleri üzerinden göçlerde ilk durak niteliğindeler. Bu ülkeler geçtiğimiz hafta AB’ye gönderdikleri bir mektupla kendileriyle daha fazla dayanışma içerisinde olunmasını talep etmişlerdi. Ortak mektupta, göç krizi nedeniyle AB’nin diğer ülkelerinin kendilerine yeterli desteği sunmadıkları iddia edilmişti.

Fransa ise Ekim ayında biri öğretmen 4 kişinin katledildiği saldırıların bir mülteci ile bir kaçak göçmen tarafından düzenlenmesi ardından göçle Amücadelenin ‘terörizmle mücadele’ kapsamında ele alınmasını istiyor.