AB yetkilileri Türkiye’ye gidiyor

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, önümüzdeki hafta Türkiye’ye giderek Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Avrupa Konseyi’nin Belçikalı Başkanı Charle Michel’in sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, ziyaret 6 Nisan günü, gerçekleşecek. Konsey ve Komisyon başkanlarının Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.

Charles Michel ve Ursula von der Leyen, 19 Mart günü de Türk Cumhurbaşkanı ile videokonferans yoluyla görüşme gerçekleştirmişti.

Geçen haftanın sonunda düzenlenen online AB zirvesinde 27 ülkenin hükümet ve devlet başkanları Türkiye ile ilişkileri ele almıştı.

Türkiye’de benzeri görülmemiş ağır hak ihlalleri, Erdoğan rejimin işgal saldırıları ve Avrupa’ya yönelik tehditlerine rağmen, AB yine yaptırımları erteleme kararı almıştı. AB yetkilileri Türkiye’den pozitif sinyallerin geldiğini savunarak, yatıştırma yönlü çabaların sürüp sürmeyeceğini bekleyeceklerini duyurmuştu. Haziran ayındaki zirvede Türkiye ile ortaklığın daha derin ele alınacağı belirtilmişti.

AB yöneticileri ayrıca 2016 imzalanan ve bir çok insan hakları kurumu tarafından insanlık dışı olarak değerlendirilen tartışmalı mülteci anlaşması kapsamında Türkiye’ye maddi desteği yenilemeyi de öngörüyor.