AB: Yukarı Karabağ’daki yabancı güçler çekilsin

Avrupa Birliği, Yukarı Karabağ’da yapılan ateşkesi selamlarken, yabancı güçlerin dahil olmasını mahkum etti ve derhal geri çekilmelerini istedi.

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları bir video konferans yoluyla Yukarı Karabağ’da, Rusya öncülüğünde Azerbaycan ve Ermenistan arasında müzakere edilen ateşkes ve sonuçlarını tartıştı.

Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Josep Borrell, üye devletler adına yaptığı açıklamada “AB, tüm bölgesel aktörleri ateşkesi tehlikeye atabilecek herhangi bir eylem veya söylemden kaçınmaya çağırıyor ve ayrıca tüm yabancı savaşçıların bölgeden tam ve hızlı bir şekilde çekilmesi çağrısında bulunuyor” dedi.

AFP’ye konuşan toplantı katılımcılarından biri “Bu Ermenistan için bir dramdır” dedi. Aynı diplomat, Türk devletinin Azerbaycan’a askeri desteği ve yabancı çete mensuplarını taşımasının “belirleyici” rol oynadığını belirtti.

NATO TOPLANTISINDA TÜRKİYE KONUŞULACAK

Adı belirtilmeyen kaynak, NATO üyesi Türkiye’nin rolünün 1 ve 2 Aralık günler NATO üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları toplantısında ele alınacağını kaydetti.

Avrupa Birliği ayrıca Yukarı Karabağ çatışmasında “misket bombaları ve yanıcı bombalar” kullanılmasına tepki gösterirken, “işlenmiş olabilecek tüm savaş suçları için” soruşturma istedi.

Avrupalılar, Yukarı Karabağ ve çevresindeki dini ve kültürel mirasın korunması ve restore edilmesinin önemine vurgu yaparken, tüm tarafları “yeni can kayıplarından kaçınmak amacıyla ateşkese sıkı bir şekilde uymaya devam etmeye” çağırdı.

Borrell, “Düşmanlıklara son verilmesi uzun tarihli bir çatışmaya son vermenin sadece ilk aşamasıdır” dedi ve ekledi: “Avrupa Birliği, sürdürülebilir ve genel bir çözümün geliştirilmesine, mümkünse istikrara destek verilmesine etkili bir şekilde katkı sunmaya hazırdır.”