Abbas, Hamas’ı ‘hızla bir anlaşma’ imzalamaya çağırdı

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkını "yeni bir felaketin yansımalarından" korumak için Hamas'ı "hızla bir anlaşma imzalamaya" çağırdı.

Mahmud Abbas yaptığı açıklamada, “Hamas hareketini, Filistin halkını 1948'deki ‘Nakba’dan daha az tehlikeli olmayan yeni bir felaketten korumak için mahkumlarla ilgili anlaşmayı hızla sonuçlandırmaya çağırıyoruz" dedi.

Abbas, bu sözleri ile Filistinlilerin 1948'de İsrail Devleti'nin kurulmasıyla bağlantılı olarak ele aldıkları ve 760 bin kişinin ilk Arap-İsrail savaşı sırasında sürgüne zorlandığı "felakete" atıfta bulundu.

Filistin haber ajansı Wafa'nın haberine göre ayrıca Abbas "Amerikan yönetimini ve Arap kardeşlerini, Filistin halkını bu yıkıcı savaşın dehşetinden kurtarmak için (...) anlaşmayı sonuçlandırmak üzere ciddi bir şekilde çalışmaya" çağırdı.

Merkezi işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bulunan Filistin Yönetimi'nin Başkanı, "herhangi bir tarafın anlaşmayı bozmak için çıkardığı her türlü engelden herkesi sorumlu tuttuğunu" sözlerine ekledi.  Abbas, "İşler artık tahammül edilebilir olmaktan çıktı ve herkesin sorumluluk alma zamanı geldi" dedi.

Filistin Yönetimi, Hamas tarafından 2007 yılında Gazze Şeridi'nden çıkarılmıştı. Hamas’ın İsrail'in elindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını içeren mevcut ateşkes görüşmelerine Filistin Yönetimi dahil değil.

Mısır, Kasım ayı sonunda bir hafta süren ve yaklaşık yüz rehinenin serbest bırakılmasını sağlayan ateşkesin ardından yeni bir ateşkes için Salı gününden bu yana İsrail'in başlıca destekçisi ABD ve Hamas liderinin bulunduğu Katar'ın temsilcilerine ev sahipliği yapıyor.

Mısır istihbaratına yakın AlQahera News televizyon kanalının Salı akşamı bildirdiğine göre İsrail gizli servisi Mossad'ın Başkanı David Barnea, Kahire'den ayrılmadan önce CIA Başkanı William Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdülrahman El-Tani ve Mısırlı yetkililerle görüşmelerde bulundu.

Salı günü İsrail ordusu, 7 Ekim'deki saldırının beyni olduğu düşünülen Gazze'deki Hamas lideri Yahya Sinvar'ı 10 Ekim'de bir tünelde gösteren bir video yayınladı. Ordu, "Onu ölü ya da diri ele geçirene kadar av sona ermeyecek" dedi.

Savaşın başlamasından bu yana, Gazze'deki tüm mahalleler İsrail'in acımasız bombardımanıyla yerle bir edildi. BM'ye göre, İsrail tarafından kuşatma altında tutulan ve büyük bir insani krize sürüklenen aşırı nüfuslu 362 km2'lik bölgede yaşayan 2,4 milyon kişiden 1,7 milyonu yerlerinden edildi.

Refah, İsrail ordusunun henüz girmediği son kent merkezi durumunda. BM'ye göre Refah, kış ortasında kıtlık ve salgın hastalık tehdidi altındaki nüfusun ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalan insani yardımın ana giriş noktasını oluşturuyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası tepkiye rağmen şubat ayı başında orduya Hamas’ın “son kalesi” dediği Refah’a saldırı emri verdi.