ABD, İran’a silah ambargosunu uzatmayı önerdi

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki ortaklarına Suudi Arabistan’a yönelik 2019’daki saldırıları kınayan ve İran’a silah ambargosunu uzatmayı öngören bir karar tasarısı sundu.

Bu karar tasarısı ABD, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık tarafından destekleniyor. ABD Güvenlik Konseyi’nin yarıyıl toplantısını İran’a yönelik baskıyı arttırmak için kullanmayı planlıyor. Güvenlik Konseyi toplantısı 30 Haziran’da öngörülüyor. Rusya ve Çin’in ise karar tasarısına karşı çıkması bekleniyor. Henüz oylama için bir tarih belirtilmedi.

İran ile 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma kapsamında İran’a yönelik silah ambargosunun süresi Ekim ayında doluyor.

Washington yönetimi yılın başından bu yana Güvenlik Konseyi üyelerinden ambargoyu uzatma konusunda destek arıyor. Bunlardan bazılarına, ambargonun uzatılmasına ilişkin karar tasarıları da sunulduğu belirtiliyor.

Nükleer anlaşmanın tarafları olan Paris, Berlin ve Londra Cuma günü yaptıkları ortak bir açıklamada, ambargonun kaldırılmasına karşı olduklarını bildirdiler.

Açıklamada, gelecek Ekim ayında programlanan BM’nin konvansiyonel silahlara ilişkin ambargosunun kaldırılmasının “bölgesel güvenlik ve istikrar için büyük etkilerinin” olacağı belirtildi.

Rusya ve Çin, daha önce yaptıkları açıklamada ambargoyu uzatma fikrine karşı olduklarını bildirmişti. Her iki ülke ABD’nin 2018 yılın nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesine de tepki gösterdi.

AFP’ye göre ABD’nin karar tasarısında “İran tarafından Eylül 2019’da Suudi Arabistan’a yönelik saldırılar kınanıyor”. Tasarıda Ekim ayından itibaren üye devletlerin doğrudan veya dolaylı olarak İran’a silah satışı, temin edilmesi veya transferini yasaklaması öngörülüyor.

Bazı uzmanlar, ABD girişiminin başarısızlığa mahkum olduğunu belirtiyor. ABD, 2015 anlaşması ile kaldırılan ekonomik yaptırımların da yeniden uygulanması için girişimde bulunmuş ancak başarılı olmamıştı. Fransa, Almanya ve İngiltere, Cuma günkü açıklamalarında ABD’yi ekonomik yaptırımların yeniden uygulanması için BM’ye tek taraflı dayatmada bulunmasını reddetti.