ABD, İran petrolüne karşı yaptırımlarını sertleştirdi

ABD Hazine Bakanlığı İran Ulusal Petrol Şirketi, Petrol Bakanlığı ile denizyolu petrol taşımacılığı şirketini kara listeye aldı.

İran yönelik yaptırımlarını arttıran Donald Trump hükümeti, bu kez özellikle Suriye ve Venezuela üzeri petrol satışlarını hedef aldı.

ABD, Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra maksimum baskı politikasını devreye koydu ve yaptırımlara geri döndü. Yaptırımlar arasında İran petrolüne karşı ambargo da vardı.

Pazartesi günü Hazine Bakanlığı daha önce zaten yaptırıma konu olan İran Ulusal Petrol Şirketi, Petrol Bakanlığı ile denizyolu petrol taşımacılığı şirketini kara listeye aldı

Bakanlık bu kez, Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlardan sorumlu birliği Kudüs Güçleri ile bağlantılarını gerekçe gösterdi. Washington, İran rejiminin ideolojik ordusu Devrim Muhafızları'nın "terörist örgüt" olarak değerlendiriyor.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin yaptığı açıklamada, "İran rejimi, terör örgütlerine verdiği desteği ve nükleer programını İran halkının yararının önüne koymaya devam ediyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bunun "İran ham petrolünün son alıcıları" için bir uyarı olduğunu söyledi.

Kişisel olarak bu yaptırımın hedefinde yer alan İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh'e göre bu cezalandırıcı tedbirler "Washington'un ham petrol ihracatını sıfıra indirme politikasının başarısızlığını" gösteriyor.

Hazine Bakanlığı, Kudüs Gücü'nün desteklediği bir ağı, 2019 baharında 10 dolayında petrol tankerini çoğunlukla Suriye'ye doğru harekete geçirmekle suçluyor.

Hazine Bakanlığı, Birleşik Krallık'ta ikamet eden Mahmud Medenipur isimli bir işadamı ve bu kişiyle bağlantılı şirketlere de, Venezuela'ya yakıt taşımayı organize ettikleri gerekçesiyle yaptırım uyguladı.