ABD İranlı eski yetkililere yönelik yaptırımları kaldırdı

İran ile nükleer müzakerelerin yapıldığı sırada ABD İranlı eski yöneticilere karşı uyguladığı yaptırımları kaldırırken, paralel olarak Yemen’de Husilere mali desteğe yardım etmekle suçlanan bir ağa yaptırım uyguladı.

ABD iki aydır İran ile dolaylı bir şekilde nükleer anlaşmayı kurtarma adına müzakerelerde bulunuyor. ABD eski Başkanı Donald Trump, 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. Bir yıl sonra İran da kademeli olarak anlaşmadaki taahhütlerini askıya almaya başlamıştı.

ABD müzakerelerin sürdüğü bir sırada İran hükümetinin eski üç sorumlusu ile iki şirket hakkındaki yaptırımları kaldırdı. ABD’de sözkonusu kişi ve şirketleri İran petrokimya ürünlerinin alımı, satışı, nakliyesi veya pazarlanmasına dahil olmakla suçluyordu.

ABD Hazine Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada “Bu eylemler, yaptırım uygulanan kişilerin durumlarında veya davranışlarında değişiklik olması durumunda yaptırımların kaldırılması konusundaki kararlılığımızın kanıtıdır” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, kararın teknik olduğunu, Viyana’da süren müzakerelerle hiçbir bağının olmadığını savundu.

Hazine Bakanlığı, kaçakçılık yoluyla Yemen’de Husilere mali yardımda bulunmakla suçlanan bir ağa yaptırım karar aldı.

İran’da bulunan Said el Cemal isimli Husi tarafından yönetildiği belirtilen bu ağın, İran petrolü gibi hammadde satışından onlarca milyon dolar gelir elde ettiği ifade edildi.

Bakanlık, Bakanlık, "Bu gelirin önemli bir kısmı, çeşitli ülkelerdeki karmaşık bir aracı ve borsa ağı aracılığıyla Yemen'deki Husilere yönlendiriliyor" dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan ayrı bir açıklamaya göre başka 11 kişi, şirket ve gemi de bu yaptırımların hedefi oldu. Bakanlık, Husileri ateşkesi kabul etmeye çağırırken, tüm tarafları da siyasi görüşmelere başlamaya çağırdı.