ABD, BAE'ye 50 adet F-35 satışını resmen onayladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) aralarında 50 adet F-35 savaş uçağının da olduğu son model silah satışına resmen onay verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, BAE'ye 23,37 milyar dolar değerinde bir satışa onay verme niyetlerini resmi olarak Kongre'ye bildirdiklerini ifade etti.

BAE uzun zamandır F-35 savaş uçakları ile MQ-9 tipi dronları satın almak istiyordu ancak İsrail kendi teknolojik üstünlüğünü korumak için buna karşı çıkıyordu.

15 Eylül'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin İsrail'i tanımasından sonra Washington İsrail'e teminat verdi.

ABD'nin BAE için onayladığı askeri ekipmanlar arasında 50 savaş uçağının yanısıra 18 adet MQ-9 dronları da var.

Pompeo, "Birleşik Arap Emirlikleri'nin İsrail ile ilişkilerini 'Abraham' anlaşmaları çerçevesinde normalleştirme yönündeki tarihi kararı, bölgenin stratejik manzarasını olumlu yönde dönüştürmek için eşsiz bir fırsat sunuyor" dedi.

Pompeo, "Başta İran olmak üzere rakiplerimiz bunu biliyor ve bu ortak başarıyı engellemek için geri bir şey karşısında geri adım atmayacaklardır" diye ekledi.

ABD'de prosedür gereği Dışişleri Bakanlığı, tüm silah satışları için Kongre'yi haberdar ediyor. Kongre'nin karşı çıkmak için 30 günü var.