ABD, BM’de Rus-Türk ateşkesine muhalefet etti

Washington, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İdlib’e ilişkin Rus-Türk anlaşmasına destek mahiyetindeki bir deklarasyonun kabul edilmesine muhalefet ederek engelledi.


AFP’nin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, basına kapalı yapılan Güvenlik Konseyi toplantısında ABD, Rus-Türk ateşkesine karşı çıktı.

Adını vermeyen diplomatik kaynaklara göre, Rus temsilci Vassily Nebenzia, Güvenlik Konseyi’ndeki 14 ülke temsilcisinden ortak bir deklarasyon kabul edilmesini istediğinde ABD, “bu erken doğumdur” dedi.

Rusya da ABD’nin bu tutumu ile Taliban-Washington anlaşması arasında bağ kurduğuna dikkat çekti. Moskova’ya göre, ABD, 29 Şubat’ta Talibanlarla imzalanan anlaşmaya ilişkin henüz müzakere aşamasında olan bir karar tasarısını BM’ye kabul ettirmek istiyor. Aynı diplomatik kaynaklara göre Ruslar açık bir şekilde ABD tasarısına karşı çıkacaklarını belirtmişlerdi.

Vassilly Nebenzia, toplantı ardından basına yaptığı açılamada bir çok ülkenin Perşembe günü üzerinde karar kılınan anlaşmayı olumlu karşıladığını belirterek, “Ortak bir deklarasyon istiyorduk ama bir delegasyonun tutumu nedeniyle mümkün olmadı” dedi.

LONDRA: ATEŞKESE İLİŞKİN HALEN ÇOK SAYIDA SORU VAR

Birleşik Krallık temsilcisi Karen Pierce ise ateşkes anlaşmasına dikkat çekerek, “Bu anlaşmanın pratikte nasıl işleyeceği, kimin denetleyeceğine ilişkin çok sayıda soru var. Halep’in batısında yaşananları kim kontrol edecek, ve her şeyden önemlisi Suriye hükümeti bunu resmi olarak onayladı mı? Ateşkes maddelerini uygulayacak mı?” diye konuştu.