ABD'de 100 milyona yakın kişi erken oy kullandı

ABD'de Donald Trump ve Joe Biden'ın yarıştığı başkanlık seçimleri için 100 milyona yakın kişi erken oy kullandı.

Florida Üniversitesi veri tabanı "US Elections Project", Salı günü saat 16.30 itibariyle 99 milyon 657 bin 79 seçmenin erken oy kullandığını gösteriyor.

Bunların 63 milyon 936 bin 429'u posta yoluyla oy kullanırken, 35 milyon 720 bin 830'u şahsen oy kullandı. Bazı eyaletlerde her iki oy kullanma yöntemi arasına fark konulmuyor.

OY SAYIMI UZUN SÜREBİLİR

İç Güvenlik Bakanlığı, Salı günü yaptığı açıklamada seçmenleri sonuçları sabırla beklemeye çağırdı. Bakan Chad Wolf, "Bu sürecin zaman alacağını kabul etmek önemlidir" dedi.

İran ve Rusya gibi ülkelerin siber saldırılarına rağmen Amerikan seçim sisteminin "dayanıklı" olduğunu ifade eden Wolf, "Bir dış aktörün bu seçimlerdeki oyları zan altına alma veya etkilemeyi başardığına yönelik herhangi bir belirti yok ama tetikte olmaya devam ediyoruz" dedi.

Seçimlerin siber güvenliğinden sorumlu Chris Krebs de Salı akşamından itibaren belirmeye başlayacak sonuçların "güvenilir" olduğunu belirtti.

DÖRT SENARYO

ABD seçimlerinde dört temel senaryo öngörülüyor. Birinci senaryoya göre, demokrat dalgası yaşanabilir. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi için Biden'in 2016'da demokratların kaybettiği eski kalelerini geri alması gerekecek.

İkinci senaryo, anketlerin de gösterdiği gibi Biden'ın net bir farkla kazanacağını gösteriyor. Böyle bir tablo, ne muhtemel senaryo olarak değerlendiriliyor. 2016'da kaybedilen Pennsylvania, Michigan ve Wisconsin eyaletleri ile Swing States'lerden (Kuzey Carolina, Ohio, Florisa, Georgia ve Arizona) en az birini alırsa, rakibini en az 50 seçici üye farkıyla geçmiş olacak.

Üçüncü senaryoda birbirine yakın sonuçlar ortaya çıkacak ve zafer tartışmalı hale gelecek. Trump, aylardır herhangi bir kanıt sunmadan posta yoluyla oy kullanmanın demokratların hile yapmasına yol açacağını iddia ediyor. Trump ayrıca son bir kaç haftadır, yenilmesi halinde barışçıl bir şekilde iktidarı devretmeyi reddediyor.

Dördüncü senaryoya göre bir sürpriz yaşanabilir ve Trump yeniden seçimleri kazanabilir.