ABD’de rekor bütçe açığı yüzde 17 arttı

Donald Trump’ın görevdeki ikinci bütçe yılında ABD’nin federal bütçesindeki açığın beşte bire yakın artarak, 779 milyar dolara ulaştığı bilgisi verildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, Eylül ayı sonunda kapatılan 2018 Bütçe Yılı’nın rakamlarını açıkladı.

Bakanlık açıklamasına göre, ABD’nin 2018’deki federal devlet harcamaları 2017’ye oranla yüzde 3 artarak 4 trilyon 108 milyar dolara ulaştı. Devletin toplam gelirleri ise 3 trilyon 329 milyar dolar iken, 2017’ye oranla sadece 14 milyar dolar artış gösterdi.

ABD’nin bu yılki federal bütçe açığı ise yüzde 17’lik bir artışla 779 milyar dolara ulaşırken, 2012’den bu yanaki en yüksek bütçe açığına ulaşıldı.

Bütçe açığındaki olağanüstü artışta savunma programlarının yüzde 6, ulusal güvenlik harcamalarının ise yüzde 35 artmasının etkisi olduğu belirtiliyor.

Öte yandan federal devlet gelirlerinin bu yıl özellikle şirketlere getirilen vergi indirimleri nedeniyle ciddi oranda azaldığı bilgisi paylaşıldı. Şirketlerin kurumlar vergisinin yüzde 35’ten yüzde 21’e indirilmesi nedeniyle federal vergi gelirleri yüzde 22 azalarak, 263 milyar dolara geriledi.

Hanelere uygulanan gelir vergisinden ise yüzde 1’lik artışla 2 trilyon 379 milyar dolar elde edildi.

Hazine Bakanlığı, bütçe açığının daha önce Kongre’nin yetkili organının açıkladığı beklentilerin altında olduğunu savundu. Muhalefetteki Demokrat Parti’den yapılan açıklamada ise, Trump yönetiminin vergi alanında ‘sorumsuzca’ davrandığı iddia edildi.