ABD’de suç oranlarında düşüş

İşlenen milyonun üzerindeki suç ve cezaevlerindeki doluluk oranlarıyla bilinen ABD’de, geçtiğimiz yıl işlenen kriminal suçlarda sadece çok küçük bir düşüş olduğu duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yayınlanan yeni istatistiklere göre, geçtiğimiz yıl ülke genelinde 1 milyon 250 bin civarında kriminal şiddet eylemi kayıtlara geçti. İşlenen suçlarda bir önceki yıla oranla sadece yüzde 0,2 oranında bir düşüş yaşandığı belirtilirken, polisin siyahi bir genci katletmesi nedeniyle birçok şehirde yaşanan olaylar yüzünden 2015 yılında artan şiddet olaylarındaki yüksek düzeyin devam ettiği vurgulandı.

FBI açıklamasına göre, geçtiğimiz yıl 18 bin cinayet işlenen ABD’de her 100 bin kişiden 5,3’ü cinayete kurban gidiyor. Bu oranın 1998’de 100 binde 6,3 olduğu hatırlatılan FBI açıklamasında, 2014’te 100 bin kişiye 4,4 cinayet oranının ise çok üzerinde olunduğuna dikkat çekildi. FBI’ye göre, ABD’de işlenen cinayetlerin dörtte üçünde ateşli silahlar kullanıldı.

Cinayetlerin nüfusa oranlarında ABD’nin Rusya veya Brezilya’dan daha düşük bir oranda kaldığı görülse de Almanya, Fransa veya İtalya’da bu oran 100 bin kişide 1 düzeyinde.

Aynı istatistiklere göre, ağır şiddet suçlarında kısmi bir düşüş olsa da fiziki saldırı ve tecavüz gibi suçlarda yüzde 1 ile 3 arasında değişen oranlarda artış kaydedildi.

Geçtiğimiz yıl 7,7 milyonu aşkın gasp, hırsızlık, ev soygunu veya kundaklama gibi suçların işlendiği ABD’de, 2016 yılına göre yüzde 3’lük bir düşüş de yaşandı. Bu tür suçlarda 1991 yılına oranla yüzde 40 düşüş kaydedilirken, yarattıkları maddi zararın ise 15 milyar doları aştığı bilgisi verildi.

Suçlara karşı verilen sert cezaların yanı sıra birçok eyaletteki idamlarla bilinen ABD’de cezaevlerinde 2 milyonun üzerinde kişi bulunuyor.