ABD’den 10 Asya ülkesiyle ortak tatbikat

Washington ile Pekin arasında nüfuz mücadelesinin arttığı bir dönemde ABD ile 10 Güney Asya ülkesi, askeri bir tatbikat başlattı.

Sekiz savaş gemisi, dört savaş uçağı ve bini aşkın askerin katıldığı askeri tatbikat, turistik Pattaya’nın güneyindeki bir deniz üssünde başlatıldı.

ABD’nin Bangkok büyükelçiliği tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Pazartesi startı verilen tatbikat, beş gün boyunca özellikle Tayland Körfezi ve Güney Çin Denizi’nde sürdürülecek.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ağustos ayı içerisinde Güney Asya Ulusları Derneği (Asean) üyesi 10 ülke ile birlikte bir bölgesel zirveye katılmıştı. Zirvede, ABD Başkanı Donald Trump’ın Hint-Pasifik bölgesine ilişkin stratejisinin teşvik edilmesi amaçlanıyordu.

Tatbikata, ABD’nin etnik temizlik suçlamasıyla bir çok askeri sorumlusu hakkında yaptırım uyguladığı Myanmar da katılıyor.

Son tatbikat özellikle Washington ile Pekin arasında ticari savaşın kızıştığı bir dönemde Çin’e meydan okuma şeklinde yorumlanıyor.

Her iki ekonomik güç, doğal kaynak bakımından zengin Güney Çin Denizi’nde nüfuz savaşı yürütüyor.

Çin yönetimi, bu geniş bölgedeki adalar üzerinde hak iddia ediyor ve bu nedenle diğer yıkı ülkeleri olan Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei ile de anlaşmazlık halinde. Mevcut statükoyu zan altına almakla suçlanan Çin, özellikle Güney Çin Denizi’ne savaş gemileri göndererek ve karakollar kurarak bölgeyi askerileştirmekle de suçlanıyor.

ABD Deniz Kuvvetleri, Çin’in komşuları karşısındaki adalar ve resiflerin neredeyse tamamında hak iddia etmesine karşılık, Güney Çin Denizi’nde düzenli olarak operasyonlar yürütüyor.