ABD’den İran’a tek taraflı ağır yaptırımlar yürürlükte

ABD’nin İran’a yönelik tek taraflı ağır ekonomik yaptırımları, Salı sabahı saat 06.01’de yürürlüğe girdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Mayıs ayında nükleer anlaşmadan çekilme kararı ardından, yaptırımların ilk dilimi geldi.

Salı sabahı yürürlüğe giren yaptırımlardaki ilk dalga, ticari işlemleri, ham madde ithalatını, otomobil sektörünü ve ticari havacılığı hedefliyor.

Kasım ayına yaptırımların ikinci dilimi gelecek. Bu kez petrol ve gaz sektörü ile Merkez Bankası hedef alınacak.

Bu yaptırımların zaten ağır bir kriz yaşayan İran ekonomisi üzerinde ciddi bir etkide bulunması bekleniyor. İran parası dolar karşısında çökmüş, işsizlik çok yüksek düzeylerde, enflasyonda net bir artış var. Riyal, son aldı ayda dolar karşısında üçte iki oranında değer kaybetti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruahani, yaptırımların başlamasından bir kaç saat önce yaptığı açıklamada ABD’yi İran’a karşı psikolojik savaş başlatmak ve İranlılar arasında ayrışmaları provoke etmek istemekle suçladı.

ABD Başkanı Donald Trump da bir kez daha uyardı. Trump, “İran rejiminin önünde bir seçenek var. Ya tehditkar ve istikrarsızlaştırıcı yaklaşımını değiştirecek ve küresel ekonominin kucağına geri dönecek ya da ekonomik tecrit yolunda devam edecek” dedi.

İran’da ekonomik krizin yanısıra, siyasi baskılar, yolsuzluklar, elektrik ve su kesintileri, kuraklık, su krizi ve hava kirliliği günlük yaşam üzerinde ağır bir etkide bulunuyor. Son günlerde İsfahan’dan Tahran’a kadar çok sayıda kentte protesto eylemleri yapılıyor.