ABD'den Şam'a yeni yaptırımlar: Petrol üretimi hedefte

ABD yönetimi, Şam hükümetine yönelik yeni yaptırım kararları aldı. Hedefte petrol üretimini desteklemekle suçlanan parlamenterler ve askeri yetkililer var.

Hazine ve Dışişleri Bakanlıkları, kara listeye toplamda 19 kişi ve kurumu aldı. Bunlar arasında özellikle petrol endüstrisi şirketleri olan Arfada Petroleum Private Joint Stock Company et Sallizar Shipping SAL var. Lübnan ve Suriye merkezli bu şirketlerle birlikte yöneticileri de listeye alındı.

Hedef alınan kişiler arasında ise Hava Kuvvetleri İstihbarat Şefi Hasan Cevdet İsmail ve istihbarat servisinin başka bir kolunun şefi Nasır El Ali bulunuyor.

Yaptırım tedbirleri, sözkonusu kişi ve kurumların ABD'de olası mal varlıklarını donduruyor, Amerikan mali sistemine girişlerini engelliyor ve Amerikan topraklarına girişlerini yasaklıyor.

Bunlar, Haziran ortasındaki Sezar Yasası'nın hayata geçmesinden bu yana beşinci dalga yatırımlar oldu.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin yaptığı yazılı açıklamada, "Esad rejimi ve destekçilerine karşı, rejimin yürüttüğü baskılardan dolayı ekonomik baskı uygulamaya devam etmekte kararlı" olduklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu yaptırımların 30 Ekim 2015'de Duma pazarına yönelik bombardımanda hayatını kaybedenler anısına alındığını belirtti. Pompeo, saldırının "İran ve Rusya'nın desteklediği Başar El Esad güçleri tarafından gerçekleştirildiğini" ve 70'i aşkın kişinin öldüğünü ifade etti.