ABD’den Bahreyn’e 2.2 milyar dolarlık savaş tankı satışı

ABD Dışişleri Bakanlığı, müttefik ülke olan ve ABD Donanmasının Beşinci Filosuna ev sahipliği yapan küçük Körfez krallığı Bahreyn'e 2.2 milyar dolarlık savaş tankı satışını onayladığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı basın açıklamasına göre satış, dünyanın en ağır tanklarından olan ve kara savaşında uzmanlaşmış 50 adet Abrams M1A2'yi kapsıyor. 

Sünni bir hanedan tarafından yönetilen Bahreyn, Washington'un Orta Doğu'daki yakın müttefiklerinden biri olmakla birlikte, 2011'de Arap Baharı'nın ardından Şii partilerin öncülük ettiği protesto gösterilerinin bastırılması sonrasında ABD'nin silah ambargosuna hedef olmuştu. 

ABD Kongresi otuz gün içinde yapacağı bir oylama ile bu işlemi engelleyebilir, ancak genellikle böyle bir durum yaşanmıyor. 

ABD diplomasisinden yapılan açıklamada tankların satışının "Bahreyn'in mevcut ve gelecekteki tehditlere yanıt verme kabiliyetini, güvenilir bir caydırıcı güç sağlayarak ve Bahreyn'in ABD ve diğer ortak ülkelerle birlikte bölgesel operasyonlara katılmasını mümkün kılarak arttıracağı" belirtildi. 

Eylül ayında ABD ve Bahreyn, istihbarat paylaşımı ve bilimsel değişimler de dâhil olmak üzere güvenlik ve ekonomik bağlarını güçlendirmeyi amaçlayan bir anlaşma imzaladı.

İran'la ilişkilerinin gergin olduğu bilinen Bahreyn aynı zamanda Yemen'deki Husi isyancıların birkaç aydır bu ülkenin açıklarındaki uluslararası deniz trafiğini hedef alan saldırılarına karşı ABD ve Birleşik Krallık öncülüğünde kurulan koalisyona katılan tek Arap ülkesi.