ABD'den Polonya ile silah anlaşması

Rusya ile gerilimin giderek tırmandığı bir ortamda ABD, Polonya ile silah anlaşması yaptı ve “Rus tehdidi” konusunda uyardı.

ABD Kongresi'ndeki çıkmaza rağmen, ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi Salı günü Kiev'e yeni askeri yardım açıkladı. 

Biden, Polonyalı liderleri kabul ederek Ukrayna'ya desteğini gösterirken,  Doğu Avrupa'ya yönelik “Rus tehdidi” konusunda uyarıda bulundu.

Polonyalı mevkidaşı Andrzej Duda ve Başbakan Donald Tusk'ı Beyaz Saray'da kabul eden Biden, "Gerçekten çok geç olmadan harekete geçmeliyiz. Çünkü Polonya'nın da hatırlayacağı üzere Rusya Ukrayna'da durmayacaktır" dedi. 

Cumhurbaşkanı Andrzej Duda görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Rus emperyalizminin Avrupa'nın istikrarını ve barışçıl varlığını bozmasına izin vermemeliyiz" ifadelerini kullandı. 

Washington aynı zamanda NATO müttefikiyle bir silah anlaşmasını da onayladı. ABD yönetimi, Varşova'ya toplam 3,5 milyar dolar değerinde uzun menzilli havadan karaya füzeler ve orta menzilli havadan havaya füzelerin satışını öngören sözleşmeyi Kongre'ye bildirdi.

Günün erken saatlerinde Washington Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık bir askeri yardım daha yapılacağını duyurdu. Ancak bu yardım ABD Başkanı Biden'ın aylardır talep ettiği büyük miktardan çok uzak.