Çin, Taliban heyetini ağırladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Taliban hareketi ile müzakereleri durdurma kararı ardından Çin yönetimi bir Taliban heyetini ağırladı. Çinli yetkililer ABD’nin Talibanlarla görüşmeleri yürütmesi yönünde umudunu ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, “Çin her zaman Afganistan’daki duruma çok dikkatli oldu, barış ve uzlaşı sürecini teşvik etmeye dahil oldu” dedi.

Shuang, Talibanların müzakere heyetinin şefi Abdul Ganid Baradar ve bir çok yardımcısının kısa bir süre önce görüş alış verişinde bulunmak üzere Çin’e geldiğini belirtti, ancak bir tarih vermedi.

ABD Başkanı Donald Trump, 7 Eylül’de sürpriz bir şekilde Talibanlarla müzakereleri durdurduğunu açıklamıştı. ABD ile Talibanlar arasında müzakereler resmi olarak bir yıldır sürüyordu ve son ana kadar da her an bir anlaşma ile sonuçlanabileceğine dair mesajlar veriliyordu.

Trump, müzakerelerin durdurulmasından iki gün önce Kabil’de bir Amerikan askerinin ölmesi ve 11 kişinin yaralanmasına yol açan saldırıyı kararına gerekçe olarak gösterdi.

Çinli sözcü, “ABD ve Afganistanlı Talibanların müzakere dinamiğini sürdüreceklerini umut ediyoruz” dedi.

Hafta sonu Katar’ın Doha kentinde Twitter üzerinde bir açıklama yapan Taliban sözcüsü Suheyl Şahin, dokuz kişilik bir heyetin resmi bir ziyaret için Pekin’e gittiğini ve Pazar günü Çin’in Afganistan özel elçisi Deng Xijan tarafından kabul edildiğini bildirdi. Haziran ayında Talibanların Çin’e ziyarette bulundukları açıklanmıştı.

Çin’in Afganistan ile 76 kilometrelik kısa bir sınırı bulunuyor. Çin özellikle Afganistan’ın mineral kaynakları ile ilgileniyor ve Amerikan askerlerinin çekilmesi halinde oluşacak “güvenlik boşluğundan” endişe ettiği iddia ediliyor. ABD’nin Afganistan’da 13 ila 14 bin askeri bulunuyor.