ABD’den Türkiye’ye: Rus silahlarından vazgeç!

ABD yönetimi, Suriye’de Rusya ile yaşanan çatışmalar ardından Türkiye’yi Rus hava savunma sistemi S-400’den vazgeçmeye çağırdı.

AFP’ye göre NATO nezdindeki ABD temsilcisi Kay Bailey Hutchison, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kimin Türkiye’nin güvenilir ortağı olduğu, kimin olmadığını gerçekten göreceğini umut ediyorum” dedi.

Amerikalı temsilci, ABD hükümetinin Türklerin “geçmişteki ve gelecekteki ittifakı” olduğunu belirterek, “S-400’lerden vazgeçmeleri gerekiyor” diye ısrar etti.

Temsilci, “Rusya’yı gerçekte olduğu gibi görüyorlar, şimdi ne yaptıklarını görüyorlar ve eğer Türk askerlerine saldırırsa, bunun Türkiye ile Rusya’yı birlik yapan her şeyin üzerinde olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

S-400’ler Washington ile Ankara arsındaki temel anlaşmazlık noktasını oluşturuyor. Türk ordusu, Amerikan yaptırım tehditlerine rağmen Rus S-400’lerini satın almıştı.

Hutchison, “İttifakımıza, eğer aynı ittifak içerisinde kalmak istiyorsak, kendi ülkelerinin ortasında Rus hava savunma sistemine sahip olamayacaklarını anlatmak için her şeyi denedik” diye belirtti.