ABD Dışişleri Bakanlığı sitesinde Filistin sayfası silindi!

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde Filistin Toprakları’na ayrıla sayfa silindi. Bakanlık yetkilileri Filistinli yöneticilerin tepkileri ardından, sitenin güncellenmesinden kaynaklı bir durum olduğunu savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde “Filistin Toprakları” bölümünün ortadan kaybolması, sert bir polemiğe neden oldu.

Bakanlıktan bir yetkili Salı günü yaptığı açıklamada bunun ABD’nin Filistin’e yönelik bir “politika değişiminden” kaynaklı olmadığını, site üzerindeki mevcut güncelleme ile ilgisi olduğunu iddia etti.

Ancak aynı yetkili, güncelleme sürecinin tamamlanması ardından Filistin’e ayrılan yerin kalıp kalmayacağına açıklık getirmedi.

“State.gov” sitesinin kapsamlı bir şekilde yenilenmekte olduğu belirtiliyor.

Bazı gözlemciler, daha yılın başında da Yakın Doğu bölümündeki ülkeler listesinde bulunan “Filistin Toprakları”nın kaybolduğunu tespit etmişti. Bununla birlikte Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ne ilişkin tüm bilgiler de yok olmuştu. Filistinlilere ilişkin tek referans, İsrail’e ayrılan sayfada yer alıyor.

Filistin Hükümeti, bu durumu kınayarak, Trump yönetimindeki İsrail yanlılarına tepkide bulundu.

Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Saib Erekat, “Gerçekliği görmeyi reddetmek varlığı silmek için yeterli değildir” dedi.

ABD’DEKİ POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ

Eski Başkan Barack Obama döneminde ABD’nin İsrail büyükelçisi olan Dan Shapiro da Twitter üzerinde duruma tepki gösterdi. Shapiro, bu değişikliğin “kaçık” bir durum olduğunu belirterek, “Filistinliler yok olmayacak. Amerikan çıkarları onlarla tartışmayı gerektiriyor” dedi.

Beyaz Saray’a Donald Trump’ın gelişinden bu yana, İsrail-Filistin sorununa ilişkin ciddi politika değişiklikleri yaşandı. Trump, tek taraflı olarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı, Golan platosunda İsrail egemenliğini tanıdı ve ABD’nin Filistinlilere mali yardımını neredeyse bir bütün olarak kesti.

ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca bazı raporlarında dilini de değiştirerek, “işgal altındaki topraklar” kavramını kullanmaktan vazgeçti. Ayrıca ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, İsrail devletinin işgal altındaki Batı Şeria’nın bir parçasını alma hakkının olduğunu savundu.