ABD elçisi: Talibanlarla anlaşma sağlamak üzereyiz

ABD ile Talibanlar arasında Katar’ın Doha kentinde gerçekleşen dokuzuncu müzakere turu sona erdi. ABD elçisi Zalmay Halilzad, bir anlaşma sağlamak üzere olduklarını açıkladı.

Doha’daki müzakereler ardından ABD’nin Afganistan’da barış görüşmeleri yapmak üzere belirlediği görevli Zalmay Halilzad, Afgan Cumhurbaşkanı Eşref Gani tarafından Kabil’de kabul edildi.

Görüşme, Talibanlar ile Amerikalılar arasında her an bir anlaşma sağlanabileceği yönündeki açıklamalar ardından geldi.

Halilzad, Pazar günü Doha’da bulunduğu sırada Twitter üzerinde paylaştığı bir mesajda “Şiddeti azaltacak ve Afganlara kalıcı bir barışı birlikte kurmak amacıyla oturmak için yol açacak saygıdeğer ve kalıcı bir anlaşma sağlamak üzereyiz” dedi.

Her iki taraf aylardır bir anlaşma sağlamak için müzakere ediyor. Şimdiye kadar dokuz tur görüşme gerçekleşti. Anlaşma sağlanması halinde ABD’nin Afganistan’daki askeri varlığını azaltabileceği, bunun karşılığında da Talibanlardan güvenlik alanında garantiler elde edebileceği belirtiliyor.

Halilzad’ın görüşmelerini bu Pazartesi bir çok Afgan yetkili ile sürdürmesi bekleniyor. Hükümet şimdiye kadar Doha’daki müzakerelerin dışında tutuldu. Talibanlar, hükümeti ABD’nin bir kuklası olarak değerlendiriyor ve muhatap almayı reddediyor.

Washington yönetimi 1 Eylül’e kadar, diğer bir ifadeyle 28 Eylül’deki Afgan seçimlerinden önce anlaşmayı tamamlamak istiyordu. 2020’de ABD’de başkanlık seçimleri var. Bu açıdan da, bir anlaşma sağlanması Amerikan yönetimi açısından önem arz ediyor.

Bir yandan barış müzakereleri yürütürken, Talibanlar sahada aktif kalmaya devam ediyor. Talibanlar, hafta sonu ülkenin kuzeyindeki Kunduz ve Pul-i Humri vilayetlerinin yönetim merkezlerine kapsamlı operasyon düzenlemiş, daha sonra püskürtülmüşlerdi.