ABD Husilere karşı BAE’ye bir gemi ve savaş uçakları gönderecek

ABD Savunma Bakanlığı, Yemenli Husilerin saldırılarına karşı Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bir gemi ve savaş uçakları göndereceklerini açıkladı.

Savunma Bakanı Lloyd Austin ile BAE veliaht prensi Muhammed Bin Zayid El Nahyan arasında yapılan telefon görüşmesi ardından “Birleşik Arap Emirlikleri’nin mevcut tehdide karşı koymasına yardım etmek için” bir gemi ve savaş uçakları gönderileceği bildirildi.

2015 yılında Yemen’de Husilere karşı kurulan Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nda yer alan BAE ocak ayı içerisinde üç kez füze ve dronlarla yapılan saldırılarla karşı karşıya kaldı. Bu saldırılardan birinde üç işçi göçmen hayatını kaybetti. İkinci saldırı 24 Ocak’ta gerçekleşmiş ve El Dhafra hava üssünü hedef almıştı. Bu üste Amerikan askerleri de bulunuyor.

ABD tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre USS Cole güdümlü füze destroyeri, BAE donanması ile ortak olacak. Washington’un beşinci nesil savaş uçaklarının da konuşlandırılacağı ifade edildi. ABD ayrıca saldırıların önlenmesi için BAE’ye istihbarat sağlamaya devam edecek.

BAE’ye yönelik saldırılar Yemen’de süren savaşa yeni bir boyut kazandırdı.  Yemen’deki savaşta yer alan tüm aktörler BM tarafından “savaş suçu” işlemekle suçlanıyor.

2014’te başkent Sana’nın Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

Birleşmiş Milletler’e göre 227 bini su kıtlığı, açlık ve hastalıklar gibi çatışmanın dolaylı sonuçlarından olmak 377 bin kişi bu savaşta öldü. Yemen’de mevcut durumda dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor.

Ekim 2020’de bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef’e göre Yemen’de iç savaşın başından bu yana 10 bin çocuk öldürüldü ya da yaralandı. Yemen’de her beş çocuktan dördünün insani yardıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu da 11 milyon çocuk anlamına geliyor.