ABD ile Meksika arasında göçmenler konusunda anlaşma

Meksika ile ABD arasında, ABD’ye iltica talebinde bulunmak üzere Meksika’da kalan göçmenlerle ilgili bir anlaşmaya varıldığı belirtiliyor.

Meksika’nın yeni hükümeti, ABD ile Meksika arasında kriz olan mülteci sorununa ilişkin bir “çözüm” bulunduğunu belirtti. Her iki hükümet arasında ABD’ye iltica talebinde bulunan kişilerin talepleri incelenirken, Meksika’da kalması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtiliyor. Bu karar, göçmen politikaları karşıtlığı ile bilinen ABD Başkanı Donald Trump için bir zafer olarak da nitelendiriliyor.

1 Aralık’ta Meksika’da göreve başlayacak olan hükümette İçişleri Bakanlığı görevini alan Anders Manuel Lopez Obrador, Washington Post’a konuşan “Şimdilik ‘Meksika’da kalınması’ konusunda bir anlaşmaya vardık” dedi. Bu çözümün kısa vadeli olduğunu da söyleyen Obrador, orta ve uzun vadeli çözümün ise, bu insanların göçmeyi bırakması olduğunu da sözlerine ekledi.

Meksika’nın bütün göçmenlere kucağını açtığını da söyleyen Obrador, “Kervan ardından kervan durumunun süreklileşmesi bizim için de bir sorun” dedi.

Ekim ayının ortalarında ülkelerini şiddet ve fakirlikten dolayı terk ederek, ABD’ye ulaşmaya çalışan Honduraslılar ABD-Meksika sınırına yaklaştıkça Trump, binlerce askeri sınıra yığmıştı. Ayrıca ABD’ye gelişlerin durmaması durumunda sınırı tamamen kapatacağı yönünde de açıklamalar yapan Trump, ABD’ye illegal yollarla girenlerin iltica taleplerinin de otomatik olarak reddedileceğini belirtmişti.

Ancak mahkemeler, bu açıklama ardından Trump’un “Tedbirine” şerh koymuştu.

ABD ile Meksika arasında böylesi bir anlaşma, seçildiği günden itibaren göçmenlik karşıtı politika yürüten Trump için “zafer” olarak da nitelendiriliyor. Başkan seçildikten sonra göçmen akışını durdurmak için Meksika sınırına bir duvar ördüreceğini ve masraflarını Meksika hükümetine ödettireceği yönünde açıklamalar da yapmıştı.

Haberi kamuoyuna duyuran Washington Post gazetesi, Beyaz Saray’ın söz konusu anlaşmaya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadığını ve anlaşmanın müzakere sürecinde olduğunu ve sonuçlanarak imzalanmasını beklediğini de yazdı.

Gazete, Meksika’ya gelen ve ABD’ye iltica talebinde bulunacakların Meksika’da kalacağını, ön görüşme ile kendileri için bir tehlike arz edip etmeyeceğinin tespit edileceğini yazan gazete daha sonra ise ABD’li bir hakim karşısına çıkarak, iltica hakkının tanınıp tanınmayacağının netleştirileceğini biçiminde bir politikanın yürütüleceğine de dikkat çekti.

Hakimin duruşmada hemen karar vermemesi durumunda söz konusu kişinin yeniden Meksika’ya giderek, son kararı bekleyeceği de belirtiliyor.

İltica talepleri kabul edilemeyenlerin de yeniden Meksika’ya dönemeyeceği, bir sınır dışı hapishanesinde tutularak ülkelerine gönderileceğini de gazete yazdı.

ACLU isimli sivil toplum örgütünde çalışan avukatlardan Lee Gelernt ise AFP’ye yaptığı açıklamada “İltica talebinde bulunanların Meksika’da kalması onları tehlikeye atar” dedi.

Trump yönetiminin iltica talebinde bulunanlara eşit ve dengeli bir prosedür uygulamak durumunda olduğunu da sözlerine ekledi.