ABD ile Rusya, Suriye konusunda gizlice anlaştı mı?

ABD ile Rusya arasında, Suriye konusunda gizli bir anlaşma yapıldığına ilişkin iddialar devam ederken, Rusya Savunma Bakanlığı, gizli bir hat üzerinden mektuplaşmayı doğruladı.

Gizli hat üzerinden mektuplaşma iddiası, Reuters tarafından ortaya atıldı. ABD hükümetinden alınan bir belgeye dayandırılan haberde, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'un ABD'li mevkidaşı Joseph Dunford'a iki ülke arasında faal olan gizli bir hat üzerinden mektup gönderdiği belirtiliyordu. Bu mektupta, Rusya’nın Suriye’ye ilişkin önerilerinin iletildiği iddia ediliyordu.

WASHİNGTON'U BİLGİ SIZDIRMAKLA SUÇLADI

Bu iddialar üzerine bir açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, Gerasimov'un mevkidaşına mektup gönderdiğini doğruladı.

Bakanlık, "ABD tarafının ikili temasları yalnızca karşılıklı mutabakatla kamuoyuna duyurma konusundaki anlaşmalara uymaması hayal kırıklığı yaratıyor" dedi.

Açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Temmuz ayında Helsinki’de yapılan zirve sonrası, Dunford'un Rus mevkidaşına hitaben işbirliği açıklamasında bulunduğu hatırlatıldı.

Bakanlığa göre, Dunford’un açıklaması üzerine Gerasimov Suriye'deki sığınmacı sorunu, mayın temizleme çalışmaları ve özellikle de “ABD'nin kontrolündeki bölgede” bulunan Rukban sığınnamcı kampıyla ilgili önerilerde bulundu.

ÖNERİLER SUNULDU

Rusya Savunma Bakanlığı’nın basın açıklamasında, şu ifadeler yer aldı: "Gerasimov, Rus tarafının ABD'nin kontrolündeki Tanf bölgesinde bulunan Rukban kampındaki sığınmacıların güvenliğinin ve eve dönüşünün sağlanmasına ilişkin tedbirleri Suriye hükümetiyle görüşmeye hazır olduğunu vurguladı. Ayrıca Rakka da dahil insani mayın temizleme konularının koordine edilmesi, Suriye genelinde barışçıl yaşama en kısa sürede geçilmesi için diğer öncelikli insani sorunların çözülmesi ve teröristlerin sığınmacıları kendi saflarına çekme girişimlerinin önlenmesi konularında öneriler iletildi."

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, 17 Temmuz günü, “Putin ile Trump'ın Helsinki'de vardığı küresel güvenlik alanındaki anlaşmaları bakanlık olarak uygulamaya hazırız” açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklama, Rus ve ABD’li liderler arasında gizli anlaşma yapıldığı iddialarına yol açmıştı.

Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoliy Antonov ise gizli anlaşma iddiasını yalanlamıştı.

Her iki ülke arasındaki görüşmelere nelerin konuşulduğu ve neler üzerine anlaşma yapıldığı konusundaki tartışmalar sürüyor.