ABD: Irak hükümeti bizleri koruyamadı

Hizbullah’a yönelik bombardımanları ardından ABD yönetiminden yapılan açıklamada, Irak devletinin ülkeye davet ettiği Amerikan asker ve diplomatlarını koruyamadığı suçlamasında bulunuldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) uçakları geçtiğimiz gün Suriye’nin doğusu ile Irak’ın batısında konuşlu Haşdi Şabi güçlerine bağlı Hizbullah Tugayları’na yönelik saldırılar gerçekleştirmiş ve onlarca militanı öldürmüştü. İran yanlısı gruba yönelik operasyonlar, Irak’ta ciddi tepki çekmişti.

ABD: ÇAĞRILDIK AMA KORUNMADIK

Amerikan medyasına konuşan ve ismi açıklanmayan üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Irak hükümetiyle birçok kereler görüştük ve ‘davet edilen güç’ olan bizleri koruma sorumluluğunu yerine getirmesi için ortak çalışabilmek amacıyla bilgiler paylaştık” dedi.

Amerikan asker ve diplomatlarının ülkede Irak hükümetinin çağrısıyla bulunduğunu yineleyen Dışişleri yetkilisi, “Yani bizleri korumak onların sorumluluğu ve görevidir. Ancak bunun için gerekli olan önlemleri almadılar” diye konuştu.

SON HAFTALARDAKİ SALDIRILARDAN SORUMLU TUTUYORDU

ABD, son haftalarda Irak’taki üslerine yönelik birçok saldırıdan İran yanlısı grupları sorumlu tutuyordu. En son geçtiğimiz cuma günü ülkenin orta kesimlerindeki bir askeri üsse 36 roket fırlatılmış ve bir Amerikalı öldürülmüştü. ABD’li yetkiliye göre, bu tür saldırılara karşı Iraklı yetkililere birçok kez uyarılarda bulunuldu.

Buna karşılık ABD uçakları pazar günü Haşdi Şabi’ye bağlı İran yanlısı Hizbullah Tugaylarına yönelik hava saldırısı gerçekleştirmişti. Saldırıda en az 25 kişi hayatını kaybetmişti.