ABD, Kıbrıs'a silah ambargosunu kısmen kaldırdı

ABD yönetimi, Türkiye ile Akdeniz'de gerilimin tırmandığı bir sırada Kıbrıs'a yönelik 30 yılı aşkın bir süredir uygulanan silah ambargosunu kısmen kaldırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ile yaptığı telefon görüşmesinde "öldürücü olmayan askeri ekipmanların satışı" konusunda aldıkları kararı bildirdi.

Pompeo, ilgili kısıtlamaların 2021 yılı bütçesinde geçici olarak kaldırıldığını belirtti.

Amerikan Kongresi de Aralık ayında bu yönlü bir oylamada bulunmuştu.

Türk devletinin 1974 yılında adanın kuzeyini işgal etmesi ardından, ABD yönetimi 1987 yılında "adanın birleştirilmesini cesaretlendirmek" adına silah ambargosu uygulamıştı.

Ancak bu tedbirler ters etki yaratmakla eleştirildi, zira Kıbrıs hükümetini başka ortaklarla ittifak kurmaya teşvik etmişti.

Demokrat Senatör Bob Menendez, ambargonun kısman kaldırılmasını selamlayarak, Kıbrıs ile ilişkilerde "önemli" bir adım olduğunu belirtti. Menendez, Kıbrıs'ı "güvenilir stratejik bir ortak" olarak tanımladı.

Türk devleti ise kararı kınadı ve geri dönülmesini istedi.

Mike Pompeo, ABD'nin Kıbrıs'ın "bir federasyon çatısı altında birleşmesi yönünde genel bir çözümü" desteklediğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Temmuz ayında yaptığı bir açıklamada Kıbrıs ile Savunma işbirliğini, askeri eğitimin finanse edilmesi biçiminde güçlendireceklerini duyurmuştu.

ABD'nin silah ambargosunun kaldırılmasına ilişkin kararı, Türk devletinin Doğu Akdeniz'de yasadışı gaz arama çalışmaları sonucu gerilimlerin tırmandığı bir döneme denk geldi.