ABD Kongresi’nden Çin karşıtı gösterilere destek

ABD Kongresi, aylardır Pekin yönetimine karşı gösteriler düzenleyen Hong Kong’daki eylemcilere destek veren bir karar tasarısını büyük çoğunluğun oyuyla kabul etti.

Çin Halk Cumhuriyeti yönetimine karşı Hong Kong’daki gösteriler sürerken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nden de göstericilere destek kararı çıktı. Senato’nun salı günü aldığı Hong Kong’a destek karar tasarısı, Kongre’nin bir diğer ayağı olan Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada tartışılmadan kabul edildi. Oylamada 417 ‘evet’ oyuna karşılık sadece bir ‘hayır’ oyu çıktı.

Kongre aynı zamanda Hong Kong polisine göz yaşartıcı bomba, plastik mermi ve diğer malzemelerin satışını yasaklama kararı da aldı. Bu yönlü karar Senato’da oy birliğiyle geçerken, Temsilciler Meclisi’nin 435 üyesinden 417’si ‘evet’ oyu verdi.

ÇİN’DEN SERT TEPKİ

Çin yönetimi adına Dışişleri Bakanı Sözcüsü Geng Shuang tarafından yapılan açıklamada ise, ABD’nin Hong Kong’da ‘kaos eken’ radikal ve Çin karşıtı gruplara yardım ettiği savunuldu. Öte yandan, ABD’nin Pekin Büyükelçisi William Klein’in tasarıya karşı protesto kararının iletilmek üzere Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı da verilen bilgiler arasında.

Aylardan bu yana Çin merkezi yönetimine karşı sert gösterilerin sürdüğü Hong Kong, özerk bir yönetime sahip. Hong Kong, aynı zamanda Çin’e karşı ABD tarafından yürürlüğe konulan ağır gümrük vergilerinden de muaf tutuluyor. Kongre tarafından kabul edilen tasarı, bu muafiyetin korunmasını ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Hong Kong özerk yönetiminin insan haklarına saygı konusunda vereceği olumlu görüşe bağlıyor.