ABD'den Körfez’e yeni operasyonel güç

ABD Beşinci Filosu, İran ile gerilimin yaşandığı bir sırada Körfez sularında insansız hava araçları ve yapay zekayı entegre eden yeni bir operasyonel gücün başlatılacağını duyurdu.

ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı (Navcent) Başkanı Brad Cooper yaptığı yazılı açıklamada bu yeni gücün "denizcilik alanındaki bilgileri geliştirmek ve diğer yandan caydırıcılık kapasitesini güçlendirmek için" kullanılacağını söyledi.

Aynı konuda AFP’ye bir açıklamada bulunan Amerikan Donanması sözcülerinden Tim Hawkins, yeni gücün Bahreyn merkezli "beşinci filonun bulunduğu bölgedeki deniz operasyonlarına insansız sistemlerin ve yapay zekanın hızlı entegrasyonuna adanacağını" ifade etti.

Hawkins, sözkonusu olanın "su altında, su yüzeyinde ve su üstünde kullanılabilen insansız sistemler” olduğunu sözlerine ekledi.

Navcent'e göre, yeni görev gücü bölgesel ortaklıklar ve koalisyonlara dayanacak.

Şubat ayından bu yana, İran veya İsrail ile bağlantılı birkaç gemi sabotaj ve patlamaların hedefi oldu. 29 Temmuz'da, İsrailli bir milyarderin sahibi olduğu bir şirket tarafından işletilen petrol tankeri MT Mercer Street, Umman kıyılarında ölümcül bir dron saldırısının hedefi oldu.

Geçen ay, G7 dışişleri bakanları, "eldeki tüm kanıtların açıkça İran'ı işaret ettiğini" savundu. Tahran ise bu suçlamayı reddetti.