ABD’li vekiller Türkiye’ye F-16 satışının veto edilmesini istedi

ABD'de Temsilciler Meclisi'nde Demokrat ve Cumhuriyetçi’lerden oluşan 11 vekil, F-16’ların Türkiye’ye satışının engellenmesi için Joe Biden yönetimine bir mektup gönderdi.

ABD’li vekiller ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a mektup göndererek, Türkiye'nin 40 yeni Lockheed Martin üretimi F-16 savaş uçağı alabileceği ve 80 F-16'yı da modernize ettirebileceğine ilişkin bilgileri paylaştı.

Türkiye ABD'den 40 yeni F-16 uçağı satın almak ve Türk ordusunun envanterindeki 80 F-16 uçağını modernize ettirmek için talepte bulunmuştu.

Bu konudaki “derin endişelerini” ifade eden vekiller, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen eylül ayında Rusya'dan yeni S-400 füze savunma sistemleri alacağına dair açıklamasını da hatırlattı.

Mektupta, "Düşman gibi davranan bir NATO müttefikine ABD üretimi uçak göndererek ulusal güvenliğimizden taviz veremeyiz" tepkisi yer aldı.

Reuters’a göre mektup, Cumhuriyetçi üye Nicole Malliotakis ve Demokrat Carolyn Maloney öncülüğünde yazıldı.

ABD daha önce S-400 hava savunma sistemi nedeniyle Türkiye’yi F-35 savaş uçakları projesinden çıkarmıştı. Türk devleti, bu projeden çıkarılmadan 100 adet F-35 satın almayı planlıyordu.