ABD, Nazi kampı gardiyanı bir kişiyi Almanya’ya gönderdi

ABD, Nazi kamplarında gardiyanlık yapmış ve şu anda 95 yaşında olan bir kişiyi Almanya’ya sınır dışı etti.

ABD şimdi 95 yaşında olan ve Nazi kamplarında gardiyanlık yapmış Friedrich Karl Berger Almanya’ya iade etti. Berger, “Cinayete ortak” olmakla yargılanabilir.

ABD’nin Tennessee eyaletinden Almanya’ya gönderilen Berger, Frankfurt havaalanına indi. Celle başsavcılığı, Berger’in özgür olduğunu ve ihtiyaç olduğunda ifade verebileceğini açıkladı. Söz konusu kişi hakkında bir tutuklama kararı bulunmuyor.

Berger’in yaşına rağmen sağlıklı olduğunu ve ifade verebilecek durumda olduğu belirtiliyor.

AFP’ye konuşan Genel Savcı Bernd Kolkmeier, Berger hakkındaki suçlamaların delil yetersizliği gerekçesiyle Aralık ayında bittiğini, hakkında hukuki prosedür uygulanıp uygulanmayacağı konusunun ise net olmadığını söyledi.

ABD’nin Tennessee eyaletinde 1959’dan bu yana yaşayan Berger’in geçmişini kimsenin bilmediği de belirtiliyor.

1950 yılında Nazi belgelerini taşıyan bir geminin batması ve sonrasında bulunması ardından Berger hakkında soruşturmanın yürütüldüğü de öğrenildi.

ABD adaleti Berger’in Hamburg’un güney doğusundaki Neuengamme toplama kampında 1945 yılının Ocak ve Nisan aylarında gardiyan olarak çalıştığı Meppen yakınlarında bir kampı boşaltma sürecinde yer aldığı belirtiliyor.

ABD’de göçmen dosyaları ile ilgilenen özel bir mahkeme bir toplama kampında isteyerek çalışmaktan dolayı sınır dışı edilmesine karar vermişti.

Sorgulanırken, kampta gardiyan olarak çalıştığı ancak insanlık dışı muamele vb. durumlara tanık olmadığını belirtmişti.