ABD’nin İran’a yeni yaptırımları yürürlüğe girdi

ABD yönetimi İran’ın deniz taşımacılığı sektöründeki kilit şirketlerini hedef alan ağır yaptırımları Pazartesi günü yürürlüğe girdi.

Washington yönetimi, "Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL)" ve Şangay’daki şubesini hedef alan yaptırımları Aralık ayında açıklamıştı.

Ancak Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya göre yaptırımların uygulamaya konulması, “insani mal taşıyan ihracatçıların alternatif yollar bulması için” altı ay ertelenmişti.

Pompeo yaptığı yazılı açıklamada “Şimdi bu cömert süre sona erdi, İran ile iş yapmaya devam etmek isteyen denizcilikle ilgili veya ticari varlıkların deniz taşımacılığında başka gemiler veya yöntemler bulması gerekiyor” dedi.

Yük taşımacılığında dünyanın en büyük beşinci şirketi olan IRISL, Iran nükleer faaliyetleri ile ilişkisi gerekçe gösterilerek zaten ABD Hazinesi’nin kara listesinde yer alıyordu. Şirket, son yaptırımlarla kitle imha silah programı ile bağlantılığı başka bir kara listeye eklendi. Diğer bir ifadeyle bu şirketler İran’ın balistik füze programı ile bağlantılı ürünler taşımakla suçlanıyor.

Pompeo, sözkonusu olanın “açık bir uyarı” olduğunu belirterek, IRISL veya E-Sail ile iş yapan ya da destekleyen herkesin potansiyel yaptırımlara açık hale geleceğini belirtti.

ABD’nin yaptırımları, İran’a yönelik maksimum baskı kampanyası çerçevesinde işliyor. ABD Başkanı Donald Trump yönetimi 2018 yılında İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra, yaptırımlara geri dönmüştü.