ABD’nin Haşdi Şabi'ye yönelik saldırılarında 25 ölü-YENİLENDİ

ABD’nin Irak’ta İran yanlısı bir milis gücüne yönelik düzenlediği saldırıda en az 25 kişinin öldüğü bildirildi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, hava saldırılarının “başarılı” olduğunu bildirdi. Amerikan F-15 savaş uçaklarının Irak’ın batısı ve Suriye’nin doğusundaki beş hedefi vurduğu bildirildi.

Mark Esper, gerektiğinde “kendini savunma ve İran ya da milisleri caydırma amacıyla ek eylemlerde bulunacakları” uyarısında bulundu. Saldırıda en az 25 İran yanlısı misilin öldüğü bildirildi. Bir önceki bilançoda 19 kişinin öldüğü belirtilmişti. 

HAŞDİ ŞABİ HEDEF ALINDI

Saldırıda, Haşdi Şabi’ye bağlı Hizbullah Tugayları’na ait tesislerin hedeflendiği bilgisi verildi.

ABD Dışişleri Bakanı da “İran İslam Cumhuriyeti’nin Amerikan erkek ve kadınlarını tehlikeye koyan eylemlerde bulunmasını kabul etmeyeceğiz” dedi.

ABD’nin saldırısı Irak’ta en üst düzeyde tepkilere yol açarken bombardımandan kısa bir süre sonra Bağdat yakınında Amerikan askerlerinin bulunduğu bir üssün yakınına dört roket düştü. Saldırıda yaralanan olmadığı belirtildi.

Pentagon’a göre hava saldırıları Hizbullah Tugayları’nın gelecekte saldırı kapasitesini zayıflatmaya yönelik olduğunu belirtti.

SON HAFTALARDA ABD ÜSLERİNE YÖNELİK ARTAN SALDIRILAR

28 Ekim’den bu yana Amerikan askerleri veya diplomatlarının bulunduğu üslere yönelik 11 kez roketli saldırı gerçekleştiği belirtiliyor. İlk on saldırıda Iraklı askerler arasında bir ölüm yaşanırken, maddi zararlara yol açtı. Ancak geçen Cuma akşamı gerçekleşen saldırı bir dönüm noktası olarak değerlendirildi.

Saldırıda Amerikan askerlerinin bulunduğu bir üsse 36 roket atışı yapıldığı belirtildi. Bununla birlikte Kerkük’teki K1 üssüne, ilk kez daha net bir hedef belirlenerek roket atışları yapıldığı bilgisi verildi. AFP’ye konuşan Iraklı bir sorumluya göre, Amerikan askerlerinin yer aldığı bir toplantı salonunun bulunduğu alan hedef alındı.

Bu saldırılardan bir çoğunda Amerikalı kaynaklar İran yanlısı Haşdi Şabi’ye bağlı Hizbullah Tugaylarını sorumlu tuttu.

ABD VE İRAN’IN IRAK SAHASINDAKİ ÇATIŞMALARI

Amerikan saldırıları ardından istifacı Başbakan Adıl Abdulmehdi’nin askeri sözcüsü “Irak egemenliğinin ihlal edildiği” tepkisinde bulunurken, siyasi sınıfta Amerikalıların Irak’tan çıkarılması için kampanya başlatıldı.

Iraklı yetkililer ABD ve İran’ın Irak topraklarını bir savaş alanı olarak kullanmasından endişe ediyor.

Ülkede güçler dengesinin değiştiği yorumları yapılıyor. Mevcut durumda 5.200 Amerikan askeri Irak’ta konuşlu bulunuyor. İran ise ülkedeki etkisini arttırdı. Başta İran olmak üzere dış müdahaleler, içeride kangrenleşen yolsuzluklar ve beceriksiz siyasetçiler nedeniyle, siyasi kriz aşılamıyor.

Irak’ta 1 Ekim’den bu yana rejimin değişmesi için protestoların yaşandığı bir sırada ABD ile İran arasındaki gerilimin Irak sahasında yoğunlaşmasının krizi daha da derinleştireceğinden endişe ediliyor.