ABD’nin Rusya'ya yönelik yaptırım listesinde Türkiye de var

ABD, Ukrayna krizi bağlamında Rusya ile bağlantılı kişilere ve kuruluşlara yönelik yeni yaptırım kararları almaya devam ediyor. Yaptırımların hedefinde Türkiye de var.

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'ya teknoloji ve teçhizat tedarik ederek Ukrayna'ya karşı savaşa yardım ettiği gerekçesiyle Türkiye'den de bazı kişi ve kuruluşları yaptırım listesine aldı.

Rusya'nın kendi ülkesinde üretemediği teknoloji, ekipman ve malzemeleri üçüncü ülkelerden tedarik ettiğini belirten ABD yetkililer, Türkiye gibi ülkelerin bu tedarik zincirine dahil olduğunu ifade etti.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye merkezli yedi şirketin Rusya'nın askeri-endüstriyel kompleksine yüksek öncelikli çift kullanımlı malzemeler sağlamaya devam ettiği bildirildi.

Bu malzemeler arasında mikroelektronik üretim ekipmanı, elektronik entegre devreler, tantal ve çok katmanlı seramik kapasitörler, veri alma, dönüştürme ve iletim makineleri, lityum-iyon piller, elektrikli bataryalar ve metal işleme aletleri gibi ürünler bulunuyor. Türkiye başlığı altında adı geçen şirketler ise şöyle yer alıyor: Azint Elektronik, Basilevs Lojistik, Bosphorus Gate, Jacbac Technology, Kuzey Logistics, Smart Techno Group ve Technopartner.

Açıklamada, yedi Türk şirketinin Rusya'nın elektronik, teknoloji ve taşımacılık sektörlerinde faaliyet gösterdiği için yaptırım listesine alındığı belirtildi.

MİT BAĞLANTILI KİŞİYE YAPTIRIM

Ayrıca, Türk istihbarat servisleri ile bağlantılı olduğu belirtilen Berk Türken adlı bir Türk vatandaşının da yaptırım listesine dahil edildiği açıklandı.

Berk Türken'in, Rus istihbarat servisleri için teknoloji tedarik ettiği ve yaptırım uygulanan Rus kuruluşlarını desteklediği belirtildi. Türken'in sahibi olduğu Türken Dijital Matbaa Teknolojileri Bilgisayar Bilişim Kırtasiye Fotoğrafçılık Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi de yaptırım kararlarının hedefi oldu.

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında, Rusya'ya yönelik bu yeni yaptırımların, Ukrayna krizinin devam etmesi nedeniyle alındığı ve yüzlerce kişi ve kuruluşun etkilendiği belirtildi. Ayrıca, yedi Rus bankası ve birçok sanayi firması da ABD tarafından yaptırımlara tabi tutuldu.