ABD planına karşı Gazze’de gösteri

ABD’nin Filistin-İsrail sorununa ilişkin planını açıklaması beklenirken, Gazze’de binlerce kişi planı protesto etti.

Gazze’de yapılan gösteride, eylemciler lastikler ve Amerikan bayraklarını yakarken, ABD Başkanı Donald Trump’ın portrelerini de ayaklar altına aldı. Eylemde sık sık “Plan geçmeyecek” sloganı atıldı.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde de Filistin bayrakları ile bir eylem gerçekleşti. Bu eylemde de Trump’ın portreleri ayaklar altına alındı.

1967’den beri İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın Nabluz ve Ramallah kentlerinde de protesto eylemleri planlandı. Eylemlerin gece saatlerine kadar sürmesi bekleniyor.

Bu sırada Trump, Washington’da “dostu” olarak ifade ettiği İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile seçimlerdeki rakibi Benny Gantz’ı kabul etti. Netanyahu ve Gantz, geçen hafta planı “tarihi” olarak tanımlamıştı.

Filistinliler ise blok halinde planı reddederek, İsrail lehine olduğu tepkisinde bulunuyor.

Filistinli yöneticiler ve İsrail medyasına göre, plan Yahudi kolonileri ile Batı Şeria’nın yüzde 30’unu kapsayan hem stratejik hem de tarımsal bir alan olan Ürdün Vadisi’ni İsrail’e bağlamayı içeriyor. Planın ayrıca Kudüs’ü İsrail’in tek başkenti olarak tanımayı içerdiği kaydediliyor. Filistinliler, Doğu Kudüs’ü kendi başkentleri yapmak istiyor.