ABD Polonya’da kalıcı askeri üs kuracak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Rusya’ya karşı en önemli müttefiklerinden olan Polonya’da kalıcı bir askeri üs kurmakta kararlı olduklarını duyurdu.

Açıklama, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile Beyaz Saray’da görüşen ABD Başkanı Donald Trump’tan geldi.

Polonya’da kalıcı bir Amerikan askeri üssü kurmak amaçlı çalışmalarının ‘oldukça ciddi’ olduğunu vurgulayan Trump, “Bunu oldukça ciddi bir biçimde inceliyoruz” diye konuştu.

Polonya’nın ülkede kalıcı bir Amerikan askeri varlığının sağlanması için katkı sağlamaya hazır olduğunu söyleyen Trump, “Eğer (Polonyalılar) hazır iseler, bu üzerinde konuşacağımız bir konudur” dedi.

Trump’ın davetlisi olan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da, ABD’nin ülkesine daha fazla asker göndermesi çağrısı yaptı.  Ortak basın konferansında konuşan Duda, “Umarım daha fazla askeri birlik ve ekipman gönderme kararı alırsınız” dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı, ülkesinde kurulacak Amerikan askeri üsünün ‘Fort Trump’ olarak adlandırılabileceğini de söyledi.

ABD ile Polonya arasında kalıcı bir askeri üs kurulması fikrinin gerçekleşmesi halinde Rusya’nın büyük tepki vermesi bekleniyor. Böylesi bir üssün sadece Amerikan inisiyatifiyle gerçekleşmesi ve Polonya’nın da NATO üyesi olması nedeniyle NATO içerisinde de tepki toplaması kaçınılmaz olacak.

Polonya ile NATO’nun diğer üye ülkeleri Letonya, Estonya ve Litvanya’nın Rusya ile tarihsel anlaşmazlıkları nedeniyle Batı ülkeleriyle yoğun askeri ilişkileri Moskova’nın tepkisini çekiyor. Daha önce Doğu Avrupa’da yapılan birçok NATO askeri tatbikatına karşı Rusya’dan sert açıklamalar gelmişti.