ABD Suriye’de İran güçlerini hedef aldı

Amerikan ordusu gece saatlerinde Suriye’nin doğusunda İran güçlerinin bulunduğu noktaları bombaladı. Ayın başından bu yana Irak ve Suriye’de Amerikan güçlerine 16 saldırı gerçekleşti.

Aralarında Reuters’ın da olduğu çeşitli basın organları, ABD ordusunun perşembe gecesi Suriye'nin doğusunda "İran Devrim Muhafızları ve bağlı grupların yerleştiği iki noktaya" saldırı düzenlediğini bildirdi.

Hava saldırısının iki F16 tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.  Pentagon tarafından duyurulan bombardıman, ABD Başkanı Joe Biden'ın İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'i uyarmasından sonra geldi.  Biden, Amerikan güçlerini hedef alan ve İsrail ile Hamas arasındaki mevcut savaşı yayma tehlikesi oluşturan saldırılara derhal askeri bir karşılık vereceklerini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kibry de «Doğrudan bir mesaj gönderildi. Daha ileri gitmeyeceğim” demekle yetindi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı açıklamada, "İran destekli milisler tarafından 17 Ekim'den bu yana Irak ve Suriye'deki ABD personeline karşı gerçekleştirilen çeşitli saldırılara" yanıt olarak ABD Başkanı tarafından doğrudan yetkilendirildiğini söyledi.

Pentagon’a göre ABD ve müttefiklerine karşı Irak ve Suriye’de ekim ayı başından bu yana en az 16 kez saldırı düzenlendi. 17 Ekim’den bu yana ise Irak’ta 12, Suriye’de 4 kez koalisyon güçleri ve Amerikan güçlerinin hedef aldındığı belirtildi. Saldırılardan sonuncusu perşembe günü Güney Kurdistan’da Amerikan güçlerini hedef aldı. Pengaton, sadece altyapıda “küçük hasar” yaşandığını belirtti. Washington, İran’ı vekalet yoluyla bu saldırılara dahil olmakla suçluyor.