ABD uçak gemisi Hürmüz Boğazı’nı geçti

ABD'ye ait ‘Ike’ lakaplı uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower, Basra Körfezi'nde ilerlemesine devam ediyor.

ABD Merkez Askeri Komutanlığı (Centcom), kendi internet sitesinde yaptığı açıklamada, "Dwight D. Eisenhower Uçak Gemisi Taarruz Grubu (IKECSG) 26 Kasım'da Basra Körfezi'ndeki Hürmüz Boğazı'ndan planlı geçişini tamamladı" ifadelerini kullandı.

Bu bölgede, Ike'nin yanı sıra Ekim ayından bu yana Akdeniz'de bulunan USS Gerald Ford adlı dünyanın en büyük savaş gemisi ve Kasım ayı başından itibaren Kızıldeniz'de konuşlanan USS Dwight D. Eisenhower gibi iki ABD uçak gemisi bulunuyor.

Destek gemileri, onlarca uçak ve bir denizaltı da bölgede konuşlandırılmış durumda. ABD'nin deniz gücü, özellikle İran ve desteklediği milisleri devreye sokarak savaşı genişletmeye yönelik her türlü girişimi caydırmayı amaçladıklarını savunuyor.

İsrail Haaretz gazetesi, pazartesi günü çekilen uydu görüntülerine dayanarak uçak gemisi Ike'nin İran kıyılarının 100 kilometre güneyinde ve Katar'ın 120 kilometre kuzey doğusunda olduğunu yazdı. İsrail gazetesi ayrıca uydu görüntülerinde "inmek üzere olduğu anlaşılan bir uçağın" da görüldüğünü belirtti.

İran yanlısı olarak değerlendirilen el-Mayadin televizyon kanalının internet sitesi, "İran tarafından yayınlanan insansız hava aracı görüntülerini" haberleştirdi.

Haberde, "Salı günü İran ordusu, USS Dwight D. Eisenhower ve beraberindeki gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçerken Basra Körfezi'ne girişini gösteren insansız hava araçlarıyla çekilmiş görüntüleri yayınladı" ifadeleri kullanıldı.

IKECSG Deniz Grubu Komutanı Tuğamiral Marc Miguez, Centcom web sitesinde yaptığı açıklamada, "Bu önemli boğazdan geçişimiz ve bölgede devam eden varlığımız, bölgesel güvenlik ve istikrar için hayati önem taşıyan seyrüsefer serbestisinin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır" dedi.

Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana, bölgede Amerikan ve İsrail varlığına yönelik saldırılar tırmandı. Pentagon yetkililerine göre savaşın başladığı tarihten bu yana, Amerikan çıkarlarına yönelik Irak ve Suriye’de en az 73 saldırı kaydedildi. Washington ise Suriye'de İran'la bağlantılı hedefleri bombaladı.

İran’ın desteklediği grupların denizdeki faaliyetlerinde de artış yaşandı. 19 Kasım'da, İran'ın müttefiki olan Husiler, İsrail'in Hamas'a yönelik savaşına karşılık olarak M/V Galaxy Leader adlı ticari gemiyi ele geçirdi.

USS Thomas Hudner adlı ABD savaş gemisi, 23 Kasım'da Yemen'in Husiler tarafından kontrol edilen bir bölgeden fırlatılan patlayıcı dronları önledi. 24 Kasım'da ise İsrail'e bağlı bir başka gemi, İran yapımı bir insansız hava aracı tarafından hafifçe hasar gördü.

Son olarak, 26 Kasım'da Aden Körfezi'nde bir Amerikan destroyeri olan USS Mason, İsrail ile bağlantılı bir petrol tankerini ele geçirme girişimini engelledi ve beş şüpheli kişiyi yakaladı.