ABD ve Güney Kore ortak tatbikatlara son verdi

ABD ve Güney Kore, yıllık olarak yapılan büyük askeri tatbikata son veriyor.

Güney Kore Savunma Bakanlığı yaptığı, ABD ile Güney Kore’nin her yıl düzenlediği ortak yıllık tatbikatlara son vereceğini açıkladı.

“Key Resolve” ve “Foal Eagle” olarak adlandırılan iki tatbikatın yerine Güney Kore’deki askeri güçlerin “sağlam askeri hazırlığını korumak” adına daha sınırlı tatbikatlar yapılacağı bildirildi.

Bu kararın Washington ile Seul arasında yapılan bir telefon görüşmesinde alındığı bildirildi.

Her yıl binlerce kişinin katıldığı yıllık tatbikatlar Kuzey Kore tarafından “işgal hazırlığı” olarak tepki görüyordu.

Foal Eagle tatbikatı genel olarak baharda yapılıyordu. Geçmişte bu tatbikatlara 200 bin Güney Kore askeri ile 30 bin dolayında Amerikan askeri katılıyordu.

Kuzey Kore ile Güney Kore teknik olarak halen savaştalar. Ancak son aylarda iki ülke arasındaki yumuşama ve Washington ile Pyongyang arasındaki görüşmelerin, askeri kararda etkili olduğu belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim jong-un arasında Haziran ayında Singabpur’daki zirveden bu yana ABD ve Güney Kore bir çok askeri tatbikatı kaldırdı ya da sınırlandırdı. ABD’nin bombardıman uçakları da artık Güney Kore üzerinde uçuş yapmıyor.

Trump bir çok kez bu tatbikatların yüksek maliyeti konusunda tepki gösteriyordu. Ancak, Güney Kore’yi Kuzey Kore’den korumak iddiasıyla 28 bin 500 Amerikan askerinin bölgeden çekmeyi reddediyor.