ABD ve Talibanlar anlaşmaya yaklaştı!

Taliban hareketinin bir sözcüsü ABD ile bir anlaşmaya “yakın” olduklarını açıkladı.

18 yıldır savaş halinde olan ABD ile Talibanlar arasındaki görüşmeler son günlerde yoğunlaştı.

Doha’da yürütülen müzakerelerde Talibanlardan güvenlik konusunda garantiler istenirken, ABD’nin buna karşılık Afganistan’daki güçlerini çekmesi isteniyor.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Görüşmeler bugün devam edecek. Bir anlaşmaya yakınız. Barış arayışındaki Müslüman halkımıza yakında iyi haberler vermeyi umuyoruz” dedi.

Kabil’deki Amerikan elçiliği henüz herhangi bir yorum yapmadı, ancak Washington yönetimi 1 Eylül’e kadar, diğer bir ifadeyle aynı ay içerisinde öngörülen Afgan seçimlerinden önce anlaşmayı tamamlamak istiyor. 2020’de ABD’de başkanlık seçimleri var. Bu açıdan da, bir anlaşma sağlanması Amerikan yönetimi açısından önem arz ediyor.

Uluslararası Af Örgütü de Kabil’de düzenlediği basın toplantısında, anlaşmanın Afganların haklarını da dikkate alması gerektiğini belirtti.

Af Örgütünün Güney Asya Müdür Yardımcısı Omar Waraich, “Gelecekteki anlaşma onların seslerini, mağdurların seslerini, adalet çağrılarını görmezden gelmemeli” dedi. Waraich, işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçların hesabının verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

ABD ile Talibanlar arasındaki doğrudan müzakereler bir yıl önce başladı. Washington yönetimi Afganistan’da mevcut durumda 14 bin olan askeri varlığını azaltmayı planlıyor. Trump, bir çok mali açıdan külfetli bu savaşa son vermek istediğini açıklamıştı.

Anlaşma sağlanması halinde 18 yıllık Amerikan askeri müdahalesi sona erecek. Washington, Talibanlardan Afganistan’ın herhangi bir grubun üssü haline gelmemesi konusunda güvence vermesini istiyor. ABD’li heyet ayrıca Talibanlardan bir ateşkes ilan etmesi ve Afgan hükümeti ile de doğrudan müzakerelere başlamasını istiyor.